2024.04.26, Péntek
Ugródeszkára léptek az ingatlanárak Székesfehérváron
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Ugródeszkára léptek az ingatlanárak Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2019.04.22. 18:52

Székesfehérváron mind a családi házak, mind a lakások négyzetméter árai jelentősen megugrottak az elmúlt egy évben. Idén februárban pedig a székesfehérvári családi házak és panellakások átlagárai már az országos átlagot is meghaladták - derül ki az ingatlannet.hu fehérvári elemzéséből.

Hirdetés

Szemmel látható a drágulás

A vizsgálatunk alá vett lakóingatlan típusok közül a téglalakások drágultak a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben Székesfehérváron. A város téglalakásainak átlagos négyzetméter ára 2018. februárban 366 ezer Ft/m²-ről indult, mely 31%-os emelkedéssel 2019. februárra elérte a 480 ezer Ft/m²-es átlagárat.

 

 

A székesfehérvári panellakások is sokat drágultak egy év alatt. Ebben az esetben 22%-os, azaz négyzetméterenként átlagosan 70 ezer forintos áremelkedés történt. A növekedési tendencia - még ha olykor kicsit - többször is megtört a tavalyi év során, de úgy tűnik idén töretlen a lendület.

Az elmúlt egy évben az eladásra kínált székesfehérvári családi házak átlagárai mozgolódtak a legkevesebbet a vizsgált lakóingatlanok közül. Ez esetben az emelkedés mértéke egy éves távlatban átlagosan 10%-os volt. Így idén februárban a családi házak 320 ezer Ft/m²-es átlagáron kerültek eladásra Székesfehérváron.

Székesfehérvár a megyei és országos átlagon túl

Amennyiben Magyarország lakóingatlanainak 2019-es februári átlagárait viszonyítjuk a székesfehérvári adatokhoz, láthatjuk, hogy a házak és a panelek esetében is a székesfehérvári átlagárak meghaladják az országosét. A különbség családi házak tekintetében négyzetméterenként átlagosan 100 ezer forint, míg a panelek esetében 25 ezer forint.
Idén februárban a Fejér megyei átlagárakat minden esetben meghaladják a székesfehérváriakat. A családi házakat nézve átlagosan 76 ezer, míg a tégla- és panellakásokat nézve 40 ezer forintos különbség volt tapasztalható négyzetméterenként.

GazdaságingatlanSzékesfehérvárFejér megyeáremelkedés