2024.06.18, Kedd
Dinamikusan nő Fejér megye gazdasága
Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara - Facebook

Dinamikusan nő Fejér megye gazdasága

MTI

2018.12.13. 13:52

Dinamikusan nő és válságálló Fejér megye gazdasága - mondta a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán az MTI-nek.

Radetzky Jenő a kamara által készített, az árbevétel alapján legjobban teljesítő ötszáz Fejér megyei cég rangsorát tartalmazó Fejér megye Gazdasági Értéktára című kiadványt bemutatva elmondta, Fejér megye gazdasága az országos átlag felett teljesített 2017-ben. Összességében 3645 milliárd forintos nettó árbevételt értek el a megye cégei, ez 12 százalékkal magasabb az előző évinél. A legjobb 500 vállalaté ebből 3127 milliárd forint, növekedésük az elmúlt évhez képest pedig 16 százalék volt.

A kamara elnöke kiemelte: a megye gazdaságának fontos jellemzője a diverzifikáltság is az ipari és a szolgáltató szektort tekintve egyaránt, Fejér megye tehát nincs kitéve egy-egy ágazat hatásainak.

A kamara elnöke rámutatott: az ötszáz legjobban teljesítő társaság között jelentős a hazai tulajdonú vállalatok aránya. A Videoton cégcsoport több vállalatával is jelen van a listán, és konszolidált bevétele alapján abszolút az élmezőnyhöz tartozik - mondta.

Ismertetése szerint a legjobb ötszáz vállalat közé kerüléshez 530 millió forintos nettó árbevételre volt szükség, a legjobb száz körében pedig a minimális értékhatár 3,144 milliárd forint volt.

A 2017-es árbevétel alapján a legjobb tíz vállalat sorrendben a bicskei Spar Magyarország (477,6 milliárd forint), a székesfehérvári Denso (240,4 milliárd forint), a szintén a megyeszékhelyen működő Arconic-Köfém (227,7 milliárd forint), a rácalmási Hankook Tire (221,7 milliárd forint), a szabadegyházi Hungrana (101,7 milliárd forint), a móri Adient (95,8 milliárd forint), a székesfehérvári Hydro (95,1 milliárd forint), a dunaújvárosi Hamburger Hungária (88,6 milliárd forint), a szintén dunaújvárosi Dutrade (56,1 milliárd forint) és a székesfehérvári Hanon (55,4 milliárd forint) lett Fejér megyében.

Radetzky Jenő elmondta azt is, a szerdán tartott kamarai évzárón Etikus Vállalat Díj és Etikus Vállalkozó Díj elismeréseket adományoztak, elismerve az üzleti életben tanúsított példamutató tevékenységet, a tudatos értékrendet, a társadalmi felelősségvállalást és az etikus magatartást.

Etikus Vállalat Díjat kapott az Alba-Zöchling Kft., a Fehérvár Travel Kft. és a Garzon Bútor Zrt., míg a vállalkozók közül Golenyák János egyéni vállalkozó, a Golenyák Fa-Barkács Áruház üzletvezető-tulajdonosa vehette át az elismerést.

GazdaságFejér megyegazdasági fejlődésFejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara