2024.03.29, Péntek

Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem

okkfehervar.hu

2016.09.27. 14:23

Egészséges helyi élelmiszerekből válogathatunk a II. Fejér Megyei Helyi Termék Mustra és Vásáron szeptember 30-án és október 1-jén Székesfehérváron, a Jancsár kertben.

Hirdetés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület szervezésében a magyar, helyben előállított vagy megtermelt egészséges élelmiszerek fogyasztásának fontosságára irányítják a figyelmet, erre utal az idei szlogen is: „Helyit eszem, helyitől veszem, mert helyin az eszem”.

Kiss Norbert Ivó, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a pénteki, szakmai nap előadásai kapcsán – amelyek a VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. székházában lesznek – kiemelte a sokszínű tematikát. Neves előadók prezentálásában az őstermelők, kistermelők, a termelői piacok résztvevői számára fejlesztési, pályázati, élelmiszerbiztonsági, értékesítési kérdésekről lesznek tájékoztatók, konzultációk, mint a csomagolásmentes értékesítés vagy a hüvelyes zöldségek előnyei.

- A Kamara azért támogatja ezt a rendezvényt a tavalyi évtől fogva, mert kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy a magyar emberek egészséges magyar élelmiszert fogyasszanak - mondta az elnök.

 


A szombati nap a nagyközönségé lesz, színpadi programokkal, díjátadókkal.

Schultz György, a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke a programok közül érdekességképpen kiemelte az iskolásoknak szervezett pénteki gyümölcslé-készítési bemutatót, a szombati színpadi előadásokat, Magyarország legnagyobb méretű, a piacon megtekinthető tök termését és egy kazah szirti sassal tervezett bemutatót.

 

Körülbelül 1000 termék lesz a piacon, amelyeket kistermelők, őstermelők állítottak elő. A hagyományos élelmiszerek mellett több kiváló minőségű bio-, glutén- és laktózmentes, valamint paleo élelmiszert is lehet vásárolni.

Gazdaságmezőgazdaságegészséghelyi termék