2024.06.18, Kedd

Gálaműsorral ünnepelték a Magyar - Lengyel Barátság Napját

2016.03.22. 12:01

A Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából nagyszabású gálaműsort tartottak hétfőn este Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban.

A Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából nagyszabású gálaműsort tartottak hétfőn este Székesfehérváron a Vörösmarty Színházban, ahol a Hermann László Zeneiskola Kamarazenekara, valamint az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese és Szimfonikus Zenekara lépett fel. A székesfehérvári és opolei fiatal tehetségek csodálatos műsora maradandó emléket adott minden megjelentnek. A gálát megelőzően a teátrum aulájában „Opole és környéke” címmel nyílt fotókiállítás.

Idén tíz éve annak, hogy a lengyelek és a magyarok közötti sok évszázados szoros barátság szellemében Lech Kaczyński lengyel és Sólyom László magyar államfő Győrben a Bem József téren felavatta az első köztéri Magyar–Lengyel Barátság Emlékművet. Ez az esemény volt az előfutára annak, hogy 2007-ben a magyar Országgyűlés és a lengyel Szejm március 23-át a Magyar–Lengyel Barátság Napjává nyilvánította. Székesfehérvár és Fejér megye az elsők között csatlakozott a kezdeményezéshez, melynek keretében Opole testvérvárossal, valamint Opole vajdasággal közösen évről-évre megünnepelik a két nép szoros kötődését, történelmi összefonódását. A jeles alkalomból színházi gálaműsort rendeztek hétfőn este a Vörösmarty Színházban, ahol „Opole és környéke” címmel fotókiállítás is nyílt a teátrum aulájában.

„… nemzetünk lányainak és fiainak tudniuk illik, tudniuk kell, mennyi szálon fonódik össze népeink történelme, legalább annyira fontos az – ha nem fontosabb! –, hogy kapcsolatunk a jelenben is élő, pezsgő, erővel feltöltő legyen! Ma is, mint évszázadok óta mindig, ha a magyar a lengyelt, a lengyel a magyart nézi, magát látja benne. Azt az európait, amelyik sokat küzdve és sokat szenvedve, de céljait soha fel nem adva haladt előre, bíztatva, támogatva a másikat!” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, aki megköszönte a vendégeknek, hogy ellátogattak városunkba, ezzel is tovább erősítve a magyar és a lengyel nép idők végezetéig tartó barátságát.

„Erős, a haladásunkat biztosító gazdaságot kell kiépítenünk, de olyant, amelyik nem a pénz, a tőke uralmát erőlteti ránk, hanem az egyének szorgalmának, munkájának eredményével támogatja nemzeti függetlenségünket! Szolidáris államot kell építenünk, de olyant, amelyik nem feltétel nélkül és nem mindenkivel, hanem csak az arra valóban rászorulóval és arra érdemessel szolidáris! Nyitott államot kell építenünk, amely nem fordul el semmitől, ami emberi, de olyant, amelyik az embert és tetteit szilárd értékek alapján méri! Az elmúlt negyed század rengeteg változást hozott népeink életébe, és magunknak is sokat és gyorsan kell változnunk, hogy alkalmazkodjunk a korhoz. Ennyi, és ilyen komoly teendő közepette mi mást is kívánhatna magának az ember, mint egy évezredes barátot, aki figyel rá, és mindenben segíti őt?” – mondta el köszöntőjében dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.

„A lengyelek és a magyarok számtalanszor harcoltak közösen a szabadságért, a közös értékekért és ideálokért, valamint segítették egymást történelmük legnehezebb idejében is. Hála ennek, évek múlva közösen ünnepelhetjük a Lengyel–Magyar Barátság Napját ezen az ünnepi gálaműsoron a két baráti régió és város, az opolei vajdaság és Opole városa, valamint Fejér megye és Székesfehérvár művészeinek fellépésével.” – tette hozzá Grzgorz Sawicki, Opole vajdaság marsallhelyettese.

„Valószínűleg a több mint ezer évvel ezelőtt felvett kereszténység volt a népeink közötti első látható kapocs, ami megpecsételte további barátságunkat. Ez nagy változást hozott az akkori geopolitikai rendszerben. Magyarország és Lengyelország ettől kezdve szuverén, önálló állammá lettek. Mit jelent ma a szuverenitás és önállóság? Ez nem más, mint a külső javaslatok meghallgatásának készsége, de elsősorban az, hogy önmagunkról mi döntsünk saját történelmi tapasztalataink, nemzeti tudatunk alapján, figyelemmel a jövő nemzedékére.” – mondta Marcin Ociepa, Opole Város Közgyűlésének elnöke.

A Magyar-Lengyel Barátság Napja tiszteletére rendezett ünnepi gála a székesfehérvári Hermann László Kamarazenekar, majd az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola tehetséges növendékeinek koncertjével folytatódott. Az önálló együttesként működő, Székesfehérvár zenei életében meghatározó szerepet betöltő Hermann László Kamarazenekar előadásában Georg Friedrich Händel, Ottorino Respighi és Farkas Ferenc művei csendültek fel. Szintén csodálatos produkciót adott elő a Vörösmarty Színházban résztvevő vendégeknek az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese és Szimfonikus Zenekara, melynek keretében a zenészek többek között Johann Sebastian Bach, Zieleński Mikołaj, illetve Giovanni Battista Pergolesi műveivel szereztek feledhetetlen pillanatokat.

A gálaműsor végén zárógondolataiban Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszterhelyettes kiemelte: a „Magyar–lengyel két jó barát” igazi szállóigévé vált, amely a két nép ezeréves szoros kapcsolatát bizonyítja. „1956-ban lengyel barátaink üzenték a költő szavával: staimy na granicy – tudtuk, értünk álltak a határon. A lengyel pápa, Szent II. János Pál és a Szolidaritás mozgalma a magyarságot is reménnyel éltette a sötét években. Ma újra együtt védjük értékeinket és a határainkat. Tudjuk, hogy lengyel barátainkkal közös európai eszményt, keresztény és nemzeti értékeket őriztünk meg válságos évszázadok során. A lengyel és a magyar nemzet sorsában szenvedések és diadalok, nyomorúság és gyarapodás, élet-halál harcok és szelíd béke időszakai váltakoztak. Ami ezer éve nem változott: a közös sorsból, közös értékekből és közös célokból született testvéri barátság! Őrizzük tovább együtt közös kincsünket!”

forrás: Önkormányzati Információs Központ

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárlengyel-magyar barátságopole