2024.02.29, Csütörtök

Ez épül Székesfehérváron a 16 milliárdos támogatásból

2016.02.22. 10:08

Az ország második legnagyobb sportcsarnoka, 7,5 milliárdos középiskolai campus, új belgyógyászati tömb és intermodális közlekedési központ épül, továbbá 185 hektáros pihenő parkot alakítanak Székesfehérváron a Modern városok programban.

Hirdetés

Székesfehérvár kapja idén a legnagyobb támogatást a Modern városok program keretében. Az egészségügyi, gazdasági és kulturális célú projektek megvalósítására időarányosan 16 milliárd forintot biztosít a kormány.

A fejlesztés az alábbi elemekből áll. 

  • A Fejér Megyei Egyetemi Oktató Kórházban hétmilliárd forintból a nemrégiben átadott diagnosztikai tömbhöz kapcsolódó, ötszintes új belgyógyászati tömböt építenek közel 11 ezer négyzetméteren, elsősorban a modern kori népbetegségek kezelésére.
  • Az új belgyógyászati tömbhöz a meglévő parkoló fölé egy második szint létesül, amely több száz új parkolót jelent.
  • középiskolai oktatási, művészeti és sport campus megvalósítása 12,5 milliárd forintba kerül, első ütemeként mintegy 7,5 milliárd forintot kap rá a város. A beruházás keretében a Csónakázó-tóhoz közeli területen zöldmezős beruházással új gimnáziumi épület és tornacsarnok épül, az ott lévő középiskolát pedig felújítják.
  • Fehérvár Tüdeje - Zöld Fehérvár programban 1 milliárd biztosított a zöldterület növelésére az alsóvárosi réten és a palotavárosi tavak mögött. A mintegy 185 hektáros területen pihenőparkokat és szabadidős területeket alakítanak ki, valamint egy erdősávot telepítenek.    
  • multifunkcionális rendezvény- és sportcsarnok építésének előkészületeire félmilliárd forint támogatást fordítanak, ez a területvásárlási és tervezési költségeket fedezi. Ez lesz az ország második legnagyobb sportcsarnoka a budapesti Papp László Budapest Sportaréna után.
  • Nem része a Modern városok programnak, de jelentős beruházás: a megújuló vasútállomás mellett megvalósulhat az intermodális közlekedési központ, amelynek részeként parkolóhelyek, buszmegállók és a Mártírok útját az Új Váralja sorral összekötő felüljáró épülhet. A beruházás az előzetes számítások szerint legalább hétmilliárd forintba kerül majd.  

 

A fejlesztést bejelentő sajtótájékoztatón Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő elmondta, tavaly a miniszterelnök fehérvári látogatásakor már körvonalazódtak a város számára fontos fejlesztések. A jó előkészítő munkának köszönhetően a programban érintett első 13 megyei jogú város közül Fehérvár kaphatja a legtöbb támogatást.    

(mti, magyarepitok.hu)

Galéria

GazdaságSzékesfehérvárfejlesztésmodern városok