2024.07.16, Kedd

CSOK-BAN GONDOLKODIK? NÉZZEN KÖRÜL A VAS MEGYEI KÁLDON!

2016.02.02. 14:59

Annyit hallunk manapság az új családi otthonteremtési kedvezményről (csok), hogy lassan már mindenki tisztában lesz a részletekkel. De mintha egyelőre hiányozna a másik oldal: hol is építhetik fel új otthonaikat azok a családok, akik három gyermeket vállalnának?

Sokan elsőként valószínűleg a nagyobb településekre gondolnak lehetséges helyszínként. Talán azért, mert – esetleg kényszerűségből – már most is városban élnek. 

Az új csok-ot viszont azok is igényelhetik, akik természetközelben szeretnének lakni. Tudjuk, akár a tanyákon, nem közművesített telkekre épülő házakra is lehet támogatást kérni.

Mi most dr. Schmidt József polgármester segítségével a Vas megyei Káldot ajánljuk olvasóink figyelmébe, amely sok szempontból ideális választás lehet. Soroljuk is, hogy miért.

Káld madártávlatból

Kiknek ajánlható Káld?

Azoknak,

*akik egy tradíciókat ápoló, de a jelentős számú fiatalságnak köszönhetően folyamatosan fejlődő településen képzelik el az életüket.

*akik kertvárosi környezetben, de a külvilágtól nem elszakadva szeretnének élni.

*akik mezőgazdasági tevékenységet kívánnak végezni akár fő-, akár mellékállásban. Előbbihez nagy segítség lehet a falu által indított őstermelői program, amelyhez bárki csatlakozhat.

Milyen telkek és házak találhatók a községben?

Önkormányzati és magántulajdonú üres, közművesített telkek várják a leendő káldiakat, amelyekre saját igényeiknek megfelelő házat építhetnek.

Telkek


Eladó, kifejezetten gazdálkodásra alkalmas, régi építésű házak is találhatók a településen, amelyek 3-4 ezer négyzetméteres telkeken állnak.

A tervekben szerepel egy geotermikus energiát használó lakópark építése is, amelynek a tervezése már elkezdődött. A közösségi házakban 55-100 négyzetméter alapterületű lakások kapnának helyet. A beruházás a fizetőképes kereslet függvényében valósul meg. 

Első világháborús emlékmű


Fiatalos község

A csaknem 1100 lelkes Káldon hatvan százalék az aktív korosztály, a 18-59 évesek aránya. Ebből következően a település ideális a gyermekes, vagy gyermekvállalás előtt álló pároknak, hiszen nem csak ők, hanem a gyermekeik is megtalálják a korosztályukba tartozókat.

 

Káld mindenhez közel van

Vas megyén belül Sárvár vagy éppen Szombathely épp úgy nem távolság, mint mondjuk a Balaton. Ha Káldon él, szinte szó szerint "le tud ugrani" a magyar tengerre.

 

Óvoda és általános iskola

Káldon két és fél éves kortól óvodába járhatnak a gyermekek.

Éppen ebédhez készülődnek az ovisok


Az intézmény épületét egyébként a közeljövőben teljesen felújítják és bővítik is, így a jelenlegi épület megszépülve, terasszal, játszótérrel, új óvodakerttel áll majd rendelkezésre.

Így fog kinézni az óvoda a felújítás után


A község általános iskolája az óvodához hasonlóan alapítványi fenntartású. „Jobbak vagyunk, mint egy városi iskola” – tartják az intézményben. Az állítás megalapozottságát jelzi az intézményben működő minőségbiztosítási rendszer. A legmodernebb eszközökkel felszerelt iskolában a gyerekek az órákon többek között tabletet használhatnak.

Tanóra az általános iskolában


Az általános iskola befejezése után sem feltétlenül kell kiszakadniuk a fiataloknak a megszokott közegükből, hiszen a sárvári, a celldömölki és a szombathelyi középiskolák a jó tömegközlekedésnek köszönhetően autóbusszal könnyen elérhetők.

Dr. Schmidt József polgármester saját életével is példát mutat: Káldon nőtt fel, és családjával jelenleg is ott él, amellett, hogy ő a település első embere, a helyi patikát is működteti. Utóbbiból következik, hogy a káldiaknak nem kell máshova menniük gyógyszereikért.


Munkalehetőség

Káldon nincsenek nagyobb üzemek és más munkáltatók, de a környéken stabil munkahelyeket kínáló cégek találhatók, amelyek folyamatosan igénylik az új munkaerőt. Jól megszervezett a munkavállalók szállítása például a sárvári ipari parkba, vagy éppen Sopronkövesdre. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkába járás mindössze annyi időt vesz igénybe, mintha valaki a fővárosban a pesti oldalról a budai oldalra járna dolgozni.

Káldon szeszfőzde is működik. Az utóbbi évek tapasztalata szerint a községben is egyre többen látnak fantáziát a gyümölcstermesztésben, illetve a pálinkafőzésben.


Egészségügyi ellátás

A községben védőnői szolgálat működik.

A gyermek és a felnőtt háziorvos minden nap rendel, valamint fogorvos praktizál.

Az új háziorvosi rendelő nem csak külsőleg szép, az ajtón belépve is huszonegyedik századi körülmények fogadják a betegeket


Nyugodt, hangulatos környezet, jó közbiztonság

A településen nincs átmenő forgalom, így a nyugalom garantált. Ez az a község, ahol kerékpárral még a gyermekeknek is biztonságos közlekedni.

A közbiztonság is jó, a legnagyobb problémát az jelenti, ha egy portáról kiszökik a kutya.

Sportolási lehetőségek

A település központjában szabadidőpark található, ahol kivilágított foci-, kosárlabda-, valamint pentaquepályán lehet sportolni. Káld sportélete aktív, hiszen tájfutó egyesülete országos hírű, a pingpongcsapat országos bajnokságokon vesz részt.

Közvetlenül a település mellett található a Farkas-erdő, amely amellett, hogy természetjárás, sportolás, baráti programok helyszíne lehet, remek turisztikai célpont is


Közösségi élet

Asszonykórus épp úgy megtalálható a községben, mint kertbarát kör. Összességében elmondható, Káldon erős a civil mozgalom. A különféle rendezvények (legyen szó akár baráti összejövetelekről is) lebonyolítására kiváló helyszín a faluház.

Üzletek, szolgáltatások

Az élelmiszer jellegű vegyesbolt hétfőtől szombatig egész nap nyitva tart, de a szépészeti szolgáltatások (fodrászat, kozmetika) is helyben megtalálhatók. A lakásépítés, illetve -felújítás esetén pedig helyben élő mesteremberekhez lehet fordulni.   

 

Káld Község Önkormányzata

9673 Káld, Berzsenyi utca 19.

Elérhetőségek:

Telefon: +36-95 / 470-167

Fax: +36-95 / 470-167

E-mail: [email protected]

Honlap: www.kald.hu

Ügyfélfogadási idő

Hétfő: 8:00-16:00

Kedd: Nincs

Szerda: 8:00-16:00

Csütörtök: 8:00-16:00

Péntek: 8:00-13:00

 

Galéria

AktuáliscsaládtelekKáldCSOKotthongyermek