2021.06.14, Hétfő
Környezetbarát, biológiai szúnyogirtásról tárgyalt az EMCA elnöke Fehérváron
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Környezetbarát, biológiai szúnyogirtásról tárgyalt az EMCA elnöke Fehérváron

szekesfehervar.hu

2020.07.09. 20:00

Az Európai Unió és a WHO által támogatott és bevizsgált biológiai szúnyogirtó szert gyártó vállalat, a Lokimica Laboratories képviselőivel tárgyalt Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt. A találkozón fehérvári környezetvédelmi szakemberek is részt vettek.

Hirdetés

A találkozó kapcsán a vállalat ügyvezetője, Dr. Rubén Bueno Maré ismertette a cég által kifejlesztett védekező technológia lényegét, és szó volt egy lehetséges, új közép-kelet-európai gyártó- és kutatóközpont alapításáról is, amelyet a vállalat Székesfehérváron képzel el.

Az 1978-ban alapított spanyol vállalat több mint harminc éve áll a közegészségügy szolgálatában. Céljuk, hogy az emberek életminőségének javítása mellett megóvják a környezetet. A Lokimica Laboratories kártevő-ellenőrzési tapasztalata a cég megalakulásakor kezdődött, szerteágazó kutatási tevékenysége kiterjed a rágcsálók, csótányok és szúnyogok elleni védekezésre is.

 

 

A cég képviselője, Dr. Rubén Bueno Maré, aki egyben az Európai Szúnyogirtó Szövetség (EMCA) elnöke is, elmondta: azzal a szándékkal jöttek Székesfehérvárra, hogy a környezetbarát, biológiai szúnyogirtásban szerzett évtizedes tapasztalatukat megosszák a város vezetőségével. „20 éve már, hogy Spanyolország védett vizes élőhelyein, a városok közelében ezt a típusú biológiai irtást használjuk, amelyet azóta Franciaországban, Olaszországban és Afrika több országában is alkalmazunk. A módszer, amit mi használunk, egy baktériumnak köszönhető, amelyet a földből nyerünk, és ami biológiai szúnyogkontrollt tesz lehetővé, úgy, hogy csak és kizárólag a csípőszúnyog-lárvákra hat. Így tudjuk elkerülni azt, hogy kifejlett szúnyogok legyenek, amelyek a városokban problémát okoznak.” – kezdte gondolatait az ügyvezető, aki kiemelte, hogy azért találkoznak magyar kutatókkal – például a Pécsi Tudományegyetem egyik kutatócsoportjával – és környezetvédelmi szakemberekkel, akik ismerik a saját városaikat, hogy a baktérium alkalmazásának pontos helyét és idejét velük együtt tudják meghatározni.

Minden területnek megvan a saját jellegzetessége, ezért minden városnak és régiónak külön, speciális megoldásra van szüksége ezen a biológiai megoldáson belül. Magával a szúnyogkontrollal cégünknek több célja is van: az első persze a csípések elkerülése és az, hogy kevesebb kellemetlenség érje a lakosokat, a másik pedig, hogy egyre több betegségnek a vektorállata a szúnyog, ezért is fontos kiiktatni a problémát.” – tette hozzá a szakember.

A találkozó alkalmával nemcsak a székesfehérvári és a várost körülvevő vizes élőhelyek kerültek szóba, hanem a vállalat lehetséges közép-kelet-európai központjának megalapítása is. Arra a kérdésre, hogy miért pont Székesfehérvár, az ügyvezető úgy válaszolt: „A városban három dolog biztosan egybeesik: a kiváló infrastruktúra, a jó ipari hagyomány és a fiatalok számára elérhető magas képzési rendszer. Célunk, hogy egy olyan kutatóközpontot hozzunk majd létre itt is, ahol összehozzuk a terepi szakembereket, a laboratóriumi munkatársakat, valamint az irtást végző kollégákat, úgy, hogy Európa közép-keleti régiója az itt gyártott biológiai védekezőanyaggal legyen ellátva. A továbbiakban pedig a Magyarországon alapított központ fiókvállalatai legyenek a környező országok cégei.”

 

 

Lehrner Zsolt környezetvédelmi szempontból kiemelten fontosnak tartotta a találkozót. Az alpolgármester elmondta, hogy a mintegy negyven éves múltú spanyol vállalat tisztségviselőivel gazdasági témában is tárgyaltak, ugyanis a cég közép és kelet Európát ellátó gyárát és kutatóközpontjának székhelyét a városban képzelheti el. „A mai megbeszélésen megismerhettük a cég tevékenységét és az általuk kifejlesztett technológiát. Megtudtuk, hogy a náluk alkalmazott szúnyoggyérítési eljárás tudományosan megalapozottan csak az úgynevezett csípő szúnyogokra hatékony. Ügyvezető úr elmondta, hogy a cégnek nagy szerepe volt a szúnyogok biológiai gyérítésében Dél-Európában, valamint a malária megfékezésében Afrikában, hiszen a kontinensen a WHO díjmentesen bocsájtotta az országok rendelkezésére ezt a típusú védekezést.” – emelte ki az alpolgármester. Az Európai Unió által támogatott vállalatról és technológiáról ekképpen fogalmazott: „Székesfehérvár szerteágazó gazdaságában mindenképp új irány lehetne ez a biológiai laboratórium, kutatóközpont és gyár. Azt gondolom, hogy amennyiben a Lokímica úgy dönt, hogy a városunkban alapítja meg következő leányvállalatát, annak Fehérvár csak nyertese lehet. A technológia alkalmazása pedig tökéletesen beleilleszkedne a Fehérvár tüdeje és a Zöld város programokba is.”

 

 

A város környezetvédelmi szakemberei, Kálmán Lilla, a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Irodájának irodavezetője és Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője a Lokimica által kifejlesztett technológiáról azt mondták, hogy természetvédelmi és környezetvédelmi szempontból jelenleg világviszonylatban az egyetlen megoldás arra, hogy egy tudományosan is alátámasztott, alternatív védekezési metódusra álljunk át a csípőszúnyogok gyérítésének tekintetében. „Ennek a természetben is megtalálható baktériumnak a koncentrált alkalmazásával kikerülhetjük a földi és légi szúnyoggyérítések alkalmával használt kemikáliákat, amelyek nemcsak ránk emberekre, de az egész ökoszisztémára is veszélyesek.” – mondták a szakemberek.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyebiológiai szúnyogirtáskörnyezetvédelemEMCALokimica Laboratories