2024.03.29, Péntek
Virágba borulnak Dunaújváros közterei
dunaujvaros.hu

Virágba borulnak Dunaújváros közterei

dunaujvaros.hu

2020.05.18. 21:00

12 ezer darab egynyári növényt ültettek el a DVG Zrt. szakemberei városszerte. Mintegy 700 négyzetméteren 26 féle növény díszíti az ágyásokat. A kandelábereken pedig több mint 300 cserépben muskátlik és begóniák díszelegnek.

Hirdetés

Farkasfog és bojtocska- ezek a begóniák fő fajtái, amelyeket a DVG Zrt. szakemberei a város különböző pontjain lévő ágyásokba ültettek. Az egyetem előtti Molnár László Emlékpark öt ágyásába például 3 ezer darab egynyári növény került.  „Itt vannak a legnagyobb ágyasaink a városban. Itt 3 ezer darab egynyári növényt ültetünk el, összességében a városban 12 ezer darab virágot. Ehhez még hozzájön az a 300 darab növény, a kandeláberekre fogunk feltenni. Ezek nagyrészt muskátlik, illetve begóniák lesznek. A begóniák különböző fajtái közül válogattunk, ilyen például a farkasfog, bojtocska-ezek a fő fajok, de összesen 26 féle növény díszíti az ágyásokat, közel 700 négyzetméteren. A főbb veteményesek a főbb útjainkon, a Vasmű úton és a Dózsa György úton vannak. Találhatók még kisebbek a Rómain, a Színház előtt, és a Munkásművelődési Központnál is.”- ismertette Mászáros László, a DVG Zrt. erdészeti és parkfenntartási ágazatának vezetője.

Mezei Zsolt, alpolgármester a virágosítással kapcsolatban arról beszélt, hogy a városvezetésnek kiemelten fontos célja a pozitív városkép kialakítása, a környezet otthonosabbá tétele: „Nagyon fontos, hogy a városban rend legyen, és ez gördülékenyen működjön. Kiemelten fontos számunkra a tisztaság. Ehhez azonban nem csak az tartozik, hogy takarítunk, elhordjuk a szemetet, megpróbáljuk a lehető legtisztábbá varázsolni környezetünket, hanem az is hozzátartozik, hogy szemet gyönyörködtető virágokat ültessünk a terekre, és a kiemelt helyekre: a lakások, házak köré. Azt gondolom, ez esztétikussá teszi a városképet, mind az itt lakók, mind pedig az ide látogatók számára.”

A virágosítással kapcsolatban Mészáros László elmondta még, hogy az ültetés után a legfőbb és legnagyobb munka, a növények ápolása és gondozása. Kitért arra is, hogy egy szezonban (időjárástól függően) 40-50 alkalommal locsolják az ágyásokat, egészen októberig. Illetve ezeknek az ágyásoknak a fenntartásához hozzátartozik még a gyommentesítés, a kapálás, ezt egy évben 6-7 alkalommal végzik.

AktuálisDunaújvárosFejér megyevirágosításközterület