2020.10.02, Péntek

Hirdetés

Székesfehérváron búcsúzott az MH EUFOR Kontingens 24. váltása
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Székesfehérváron búcsúzott az MH EUFOR Kontingens 24. váltása

szekesfehervar.hu

2020.02.06. 20:00

147 magyar, többségében fehérvári katona indul útra a Balkánra márciusban. Ők váltják majd a Bosznia Hercegovinában jelen lévő békefenntartó erőket. Székesfehérváron, az Alba Regia Laktanya alakulóterén búcsúztatták el őket és fél éven keresztül látnak majd el békefenntartói feladatokat.

Hirdetés

A most útra induló állomány nagy részét főként fehérvári katonák alkotják.

A kontingenst alapvetően a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred, a szintén fehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj, az MH 54. Veszprém Radarezred, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis, a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred, a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ, a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred, a fővárosi MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár, valamint a fővárosi a Katolikus Tábori Püspökség - Katonai Ordinariátus katonái alkotják.

 

 

A Daytoni Békemegállapodás 1995-ös elfogadása óta Magyarország aktív szerepet vállal a bosznia-hercegovinai nemzetközi békefenntartó, illetve a biztonsági helyzetet stabilizáló missziókban.

A közelmúlt eseményei alapján kijelenthető, hogy a daytoni keretek (végrehajtó mandátum) fenntartása jelen helyzetben megkérdőjelezhetetlen, ugyanis az uniós katonai erők jelenléte fontos mérséklő hatással bír az ország politikai és biztonsági helyzetére. A művelet fenntartása melletti fontos érv, hogy az EUFOR ALTHEA az egyetlen Berlin Plusz megállapodás alapján NATO-EU együttműködésben futó művelet.

 

 

MH EUFOR KONTINGENS feladata:

Jelenleg osztrák vezetésű Többnemzeti Manőverzászlóalj egy századaként hajtja végre alaprendeltetésben meghatározott feladatait, melyek a következők:  jelenlétfenntartó-, információgyűjtő járőrözés;  a tábor őrzés védelmi feladatainak ellátása; készenléti szolgálatok ellátása;  tömegkezelő műveletekben való részvétel; VIP személyek kísérése; speciális műveletekben való részvétel. Az MH EUFOR Kontingens 24. váltása immár a második, amely alapvetően a székesfehérvári híradóezred állományára épül.

 

 

Nagy szerepe van az itthon maradó családtagoknak is

Az ünnepségen Sáfár Albert dandártábornok, MHP törzsfőnökének támogató helyettese beszédében kiemelte, hogy szerepvállalásuk súlyát nem csak az említett létszámadat jelzi, hanem a kulcsfontosságú pozíciók betöltése is: "Az EUFOR Parancsnokság és a NATO Parancsnokság törzsfőnöki posztját is évek óta magyar katona tölti be. Jelenleg Szabó László dandártábornok – rangidős nemzeti képviselő, illetve Bárdos Antal ezredes töltik be ezeket a beosztásokat." - emelte ki a dandártábornok, aki arra kérte a katonákat, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a helyi lakosság a segítőkész, szakmailag jól képzett, fegyelmezett békefenntartó katonát lássa bennük és tevékenységük során – a feladatok végrehajtása mellett – fordítsanak nagy hangsúlyt a tanulásra is, szakmai és nyelvi ismereteiket folyamatosan csiszolják, tartsák naprakészen. Sáfár Albert dabdártábornok szólt arról is, hogy a külszolgálat sikeres teljesítésében nagy szerepe van az itthon maradó családtagoknak, hozzátartozóknak is, hiszen ők biztosítják a hátországot a katonák számára, és ők azok, akikre a következő hónapokban nagy teher hárul. 

Aktuálisbékefenntartói feladatSzékesfehérvárFejér megyeMH EUFOR Kontingens