2024.04.24, Szerda
33 milliárdnyi fejlesztést és jelentős béremelést is tartalmaz a 2020-as büdzsé tervezete
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

33 milliárdnyi fejlesztést és jelentős béremelést is tartalmaz a 2020-as büdzsé tervezete

szekesfehervar.hu

2020.02.10. 13:45

Február 14-én pénteken tárgyalja a közgyűlés a város idei büdzséjét, mely 67.4 milliárdos főösszeg mellett 25,8 milliárd forint saját bevétellel számol. Ebből kiemelkedik a 20,1 milliárd forint iparűzési adó. Az intézmények fenntartására 14,16 milliárd forintot költ idén a város. A minimálbér emelés és a garantált bérminimum biztosítása 662,7 millió forintos többletet jelent, illetve 242.9 milliót költ a város a közalkalmazottak éves 150 ezer forintos cafeteriájára.

Hirdetés

Az év egyik legfontosabb pillanata a költségvetés benyújtása az önkormányzat életében, hiszen ez az egyik legfontosabb dokumentum az önkormányzat és intézményeinek, cégeinek életében. A költségvetés tervezése már ősszel elindult és nagyon sok egyeztetés, tárgyalás után készült a javaslat. Az önkormányzati képviselők is megkapják hétfőn a tervezetet és pénteken remélhetőleg a testület is elfogadja majd az idei büdzsét – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere.

 

 

Az előkészítésért felelős dr. Bóka Viktor jegyző hétfőn adta át a javaslatot dr. Cser-Palkovics Andrásnak, hogy Székesfehérvár polgármestere benyújthassa azt a képviselő testületnek. A költségvetés a város legfontosabb rendelete, amely alapjaiban határozza meg Székesfehérvár működését és fejlődési irányait. A költségvetés tervezetét a héten pénteken tárgyalja majd a közgyűlés.

2019-ben a helyi gazdaság nagyon jól teljesített és a 20 milliárd forintot is meghaladta az iparűzési adó bevétel. A város polgármestere azonban kiemelte, hogy a fehérvári gazdaság jórészt exportra termel és éppen ezért konzervatív módon tervezték az ebből adódó bevételt.

Az önkormányzat és intézményrendszerének biztosított a működése és jelentős béremelést is tartalmaz idén ez a terület.

Összesen 67.4 milliárd forintnyi összbevétellel számol Székesfehérvár, melyből a saját bevétel 25.8 milliárd Forint. (iparűzési adó: 20.2 milliárd forint, építményadó, 2.3 milliárd forint, idegenforgalmi adó: 65 millió forint, átengedett adó: 420 millió forint) A működésre 5.3 milliárd forintnyi állami finanszírozás érkezik és 10.6 milliárd a hazai és EU-s forrásból a projektfinanszírozás.

 

 

Működtetésre és térségi feladatellátásra 30.9 milliárd forintot költ a város, fejlesztésekre pedig összesen 32.9 milliárd Forint szerepel Székesfehérvár idei költségvetés tervezetében. Jelentős a gazdálkodási tartalék is, ami 3.6 milliárd forint. A város polgármestere kiemelte, hogy az emelkedő iparűzési adó miatt mintegy 3.6 milliárd forintnyi szolidaritási hozzájárulást terveztek a költségvetésben. Hangsúlyozta, hogy a város működése és fejlesztése sem képzelhető el jelentős iparűzési adó nélkül és a költségvetés is tartalmazza azt a passzust, hogy egy esetleges iparűzési adó csökkentés esetén csökkenjen a szolidaritási hozzájárulás is.

Az intézmények fenntartására 14.16 milliárd forintot költ 2020-ban Fehérvár.

A személyi juttatásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy a bérfeszültségek csökkentésének érdekében az önkormányzat is feladatot vállal. A minimálbér emelkedés és az együttes önkormányzati bérintézkedések összesen 662 millió forintnyi béremelést tartalmaznak, továbbá a SZÉP kártya biztosítása a közalkalmazottak részére éves szinten mintegy 150 ezer forintos kafetériával mintegy 243 millió forintba kerül évente.

 

 

Fejlesztésekre mintegy 33 milliárd forintot költ Székesfehérvár, amiből 17.6 milliárd az állami forrás, a költségvetés tervezete 8.5 milliárdnyi Uniós forrással számol, továbbá 6.8 milliárd forintnyi önkormányzati forrás szerepel fejlesztési célra a költségvetés tervezetében. Az önkormányzati cégeken keresztül további 700 millió forintos fejlesztést is tartalmaz a büdzsé. (A távfűtés és a hulladékkezelés terén lesznek a legnagyobb céges fejlesztések.)

 

 

Az önkormányzat tartalékairól Cser-Palkovics András elmondta, hogy a gazdálkodási tartalék 2.5 milliárd forint, az általános tartalék 400 millió forint és az egyéb céltartalék 737 millió forint. Kiemelte, hogy hitelfelvételbe továbbra sem gondolkodik az önkormányzat és stabil a város gazdálkodása.

Valamennyi kiemelt program folytatódik idén is: az Ybl Miklós Intézményfejlesztési Program, a Saára Gyula Útfelújítási Program és a Kégl György Városi Egészségügyi Program mellett folytatódik a 65 év felettiek támogatása, az okostantermek kialakítása, a robotikai program és a jelentős környezetvédelmi fejlesztések is.

Összességében elmondható, hogy 2020-ban is biztosított lesz a stabil önkormányzati és intézményi működés - mondta Cser-Palkovics András. Kiemelte, hogy ellenzéki javaslatokat is beépítettek a tervezetbe, miszerint tartalmazza a büdzsé azt a százmillió forintot, mely a CT és MR várakozási idők csökkentése érdekében szükséges, a HPV mellett pedig új oltástámogatási program is indul Székesfehérváron.

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefejlesztés