2024.04.24, Szerda
Újra a diákok fővárosa lesz Fehérvár
szekesfehervar.hu

Újra a diákok fővárosa lesz Fehérvár

szekesfehervar.hu

2020.01.29. 13:14

2020-ban ismét Székesfehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek. A január 31-e és február 2-a között megrendezett üléseken fontos témákat beszélnek meg a fiatalok és legitim lehetőségük nyílik arra, hogy oktatási kérdésekben egyeztessenek a kormányzattal.

Hirdetés

2014 és 2017 után 2020-ban is Fehérvár ad otthont az Országos Diákparlamentnek, ami országos elismerését jelenti annak a munkának, amit a városban végeznek a fiatalokért.

Az Országos Diákparlament a legfontosabb olyan egyeztető fóruma a köznevelésben tanuló fiataloknak, akiknek képviselői a fenntartókkal és a minisztériumokkal tudnak egyeztetni és eszmét cserélni az őket érintő kérdésekről.

 

 

A 2020-as Diákparlamentről Mészáros Attila alpolgármester elmondta, hogy több mint 250 diák érkezik az ország valamennyi megyéjéből és a fővárosból Székesfehérvárra január 31-én, hogy szakmai programokkal töltsenek el 3 napot a városban.

Mészáros Attila szólt arról is, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának munkatársai megfeszített munkát végeztek az elmúlt napokban, hogy valamennyi diák számára biztosítsák az ideutazást, a szállást, az étkezést és a programokon való részvételt.

 

 

A nyitó plenáris ülésre pénteken kerül sor a Vörösmarty Színházban, ahol Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár beszámolója után fontos napirendet tárgyalnak majd a küldöttek.

A nyitóülésen a 2017-ben Székesfehérváron létrejött Országos Diáktanács tagjai számolnak be arról, hogy milyen munkát végeztek el az elmúlt három évben: sok eredményt értek el a fiatalok, akár az ingyenes nyelvvizsga és KRESZ vizsga esetében vagy például annak kapcsán, hogy 2020-tól nem vezeti be a kormány a kötelező nyelvvizsgát a felvételihez. A 2020-as Diákparlamenten is egy olyan ajánlássort állítanak majd össze, amit az ülés végén nyújtanak majd át az oktatási államtitkárnak a fiatalok. Pénteken négy témában fórumot is tartanak különböző helyszíneken, így tanácskoznak a köznevelésről, a szakképzésről, a felsőoktatásról és az idegennyelvi képzésről is.

Mészáros Attila elmondta, hogy a szombati nap a szekcióüléseké lesz, 18 szekcióba sorolták be a fiatalokat négy téma mentén.

Az intézményi diákönkormányzatok működéséről, az iskolai, kollégiumi konfliktusokról és a megyei diákparlamenteken elhangzott javaslatokról is szó lesz. A vasárnapi plenáris ülés már arról szól majd, hogy az előző nap megfogalmazott pontokat megtárgyalják és az elfogadott javaslatcsomagot átadják Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak.
Székesfehérvár alpolgármestere kiemelte, hogy az előző két székesfehérvári Diákparlament nagy siker volt mind szakmailag, mind pedig a rendezés terén, hasonló eredményeket várnak a mostani rendezvénytől is.

Fejér megyei delegáltak a 2020-as Országos Diákparlamentbe

Bali Pál István (József Attila Középiskolai Kollégium), Füreder Balázs (Deák Ferenc Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium), Gebe Evelin (I. István Szakgimnázium); Komáromi Péter (Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium); Molnár Szimonetta Lúcia (Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola), Mosonyi Boglárka (Dunaújvárosi SZC Rudas Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma), Oppenauer Petra (Dunaújvárosi SZC Lorántffy Zsuzsanna Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma), Párkányi Veronika (Ciszterci Szent István Gimnázium), Pesei Karolina (Rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola), Pleck Dominika (Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium), Tátrai Réka (Vasvári Pál Gimnázium), Török Norbert (Móri Táncsics Mihály Gimnázium) és Varga Réka (Dunaújvárosi SZC Dunaferr Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája). 

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeországos diákparlamentoktatás