2024.06.22, Szombat
New York - New Year - koncerttel köszöntötte az új évet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

New York - New Year - koncerttel köszöntötte az új évet az Alba Regia Szimfonikus Zenekar

szekesfehervar.hu

2020.01.02. 16:13

Amerikai zeneszerzők műveivel az újvilágba vezették, az új esztendőben pedig köszöntötték a közönséget a fehérvári szimfonikusok az év első napján. A Vörösmarty Színházban rendezett újévi koncerttel új időszámítás is kezdődik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar életében. Január elsejétől ugyanis kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté vált a Székesfehérvár Önkormányzata által alapított és fenntartott együttes.

New York - New Year címmel adott koncertet 2020 első napjának estéjén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar.

 

 

A Vörösmarty Színházban Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a közönséget, elsőként köszönetet mondva a szimfonikus zenekarnak és a Rotary Klubnak a különleges évnyitóért: három koncerttel kezdődött az újév, és ezen belül az idei kulturális élet a városban. A két esti előadás mellett a délutáni főpróba meghívott közönségének is életre szóló élményt nyújtottak.

 

 

Székesfehérvár polgármestere történelmi jelentőségűnek nevezte az idei újévi koncertet, hiszen a 2015 óta önálló intézményként működő együttes január elsejétől kiemelt minősítésű zeneművészeti szervezetté vált. Az alapító és fenntartó, Székesfehérvár Önkormányzata megfontolt lépéseket tett a zenekarral közösen annak érdekében, hogy mostanra egy minősített együttese lehessen Fehérvárnak. Dr. Cser-Palkovics András hozzátette, a döntések sora nem öncélú volt. Mindez a közösséget szolgálja, erősíti. A kultúra területén az Alba Regia Szimfonikus Zenekar egy ikonikus műhely városunkban. „A célt elértük, és mától a legkomolyabb zenekarok közé lépett, amelyhez a zenészek, a karmesterek és a közönség is hozzájárult. Ezt a szintet tartani és erősíteni kell. Nem akármilyen úton járnak a szimfonikusok, hiszen Székesfehérvár után néhány nap múlva Berlinben lépnek fel.”

Köszöntője zárásaként a város polgármestere boldog és sikeres új évet kívánt, majd a hagyományokhoz hűen a karmesteri pálcával kezében fellépett a dobogóra, és elindította a koncertet. Néhány taktus után átadta a pálcát Dubóczky Gergely karmesternek, akinek vezényletével tovább játszotta a zenekar George Gershwin Egy amerikai Párizsban alkotását.

Az újévi koncert első részében hangzott még el Bernstein: West Side Story – Szimfonikus táncok műve, majd a szünet után más amerikai zeneszerzők remekművei is felcsendültek. A közönség hatalmas tapssal jutalmazta többek között Frank Sinatra Something Stupid, illetve Girl from Ipenama dalát Tompos Kátya, Gájer Bálint és a Fehérvár Big Band előadásában.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeAlba Regia Szimfonikus Zenekarújévi koncert