2020.07.11, Szombat

Hirdetés

Ligetes park lesz sok fával a Kodolányi utca és a Gellért sor között
szekesfehervar.hu - Bácskai Gergely

Ligetes park lesz sok fával a Kodolányi utca és a Gellért sor között

szekesfehervar.hu

2019.11.27. 13:44

Ezekben a napokban is ülteti a nagy törzsméretű fákat Székesfehérváron a Városgondnokság. Múlt héten telepítették a Beszédes József térre a fákat, a héten pedig a Kodolányi utca és a Szent Gellért utca közötti parkba ültetnek mintegy nyolcvan fát, melyeknek a 25 centit is meghaladja a törzsmérete.

Hirdetés

Két fajta platánt, juhart, pusztaszilt, égert, gyertyánt, díszcseresznyét, atlaszcédrust és néhány leilandi ciprust ültetnek a Kodolányi utca mögötti parkban a szakemberek. A Beszédes József térre pedig 18 juhar, 9 kőris, 4 csőrgőfa, 3 pusztaszil és 9 sissi hárs került. Ezek mindegyike várostűrő fajta és jól viselik majd a szélsőségeket.

 

 

Kisebb "erdő" lesz ezen a területen rövid időn belül, hiszen nagyon alapos talajelőkészítéssel, földcserével, nagy méretű fákat ültetünk – mondja Homoki László a városgondnokság parkfenntartási vezetője, faápoló szakmérnök. A Palotaváros ezen részén viszonylag jónak mondható a föld, ami nem minden palotavárosi területről mondható el. A Petőfi parkban például az átlagosnál nagyobb ültetőgödröket kellett ásni és minden esetben földcserét kellett végezni, mert nagyon köves, sittes a talaj a régen elbontott Palotai úti házak miatt.

 

 

A Palotavárosban kedden mintegy ötven szakember dolgozott a faültetésen. Amint végeznek a területen, folytatják az ültetést: a Gugásvölgyi út melletti zöldsáv területén (szemben a Tűzoltósággal) ültetnek harminc nagy fát. A Kodolányi utca és a Hübner András utca közötti területen is jelentős mennyiségű fát ültetnek még novemberben, illetve városszerte ültetnek pontszerűen nagy törzsméretű fákat.

Erdősítési program is indult Székesfehérváron

A Palotavárosi tavak mentén – az azok közvetlen környezetében található – összesen mintegy 17 hektár nagyságú területeken 113 000 erdészeti csemetét ültetnek el még ebben az évben. Az erdősítési program érinti a Sóstó Természetvédelmi Terület Sárkeresztúri út felőli, keleti kapu melletti területét is, ahol 5000 fát ültetnek, létrehozva ezzel egy összefüggő, sűrű borítottságú, fásított területet. 

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeligetes parkfaültetés