2024.04.24, Szerda
Felderítették a parlagfüves területeket Fejér megyében is
kormanyhivatal.hu - A növény- és talajvédelmi, valamint földhivatali szakemberek végezték idén is a parlagfű helikopteres felderítését. Fotó: F.G./FMH

Felderítették a parlagfüves területeket Fejér megyében is

Fejér Megyei Kormányhivatal

2019.09.02. 16:10

Az Agrárminisztérium és a Belügyminisztérium támogatásával ismét lehetősége nyílt a Fejér Megyei Kormányhivatalnak a parlagfűvel fertőzött területek légi felderítésére. A Készenléti Rendőrség helikopterének segítségével e feladatot idén is a növény- és talajvédelmi, valamint földhivatali szakemberek végezték.

Hirdetés

A légi felderítés kezdete előtt, a Székesfehérvár-Börgöndpusztai repülőtéren rendezett sajtótájékoztatón dr. Sziebert Gergely az Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője tájékoztatta a média képviselőit a parlagfű elleni védekezés fontosságáról, a korábbi ellenőrzések tapasztalatairól, valamint a felderítés céljáról.

Tavaly a Fejér Megyei Kormányhivatal szakemberei a parlagfüves területek felderítése során 183.469 hektár területet vizsgáltak át, a helyszíni ellenőrzések során felvett jegyzőkönyv alapján pedig a hatóság minden esetben megindította az eljárást – ismertette dr. Sziebert Gergely. A közérdekű védekezés elrendeléséhez kapcsolódó költségek 427.836 forintot tettek ki, a kiszabott növényvédelmi bírságok összege pedig 2.115.000 forint volt – tette hozzá.

A parlagfüves területek jól láthatók már a magasból is, hiszen a gyomnövény színe és formája is eltér például a kukorica vagy a napraforgó kinézetétől. A szakemberek először nagyobb magasságban repülnek, s ha gyomos területet észlelnek, a helikopter megközelíti a földfelszínt. A légi felderítést követően a területeket a beazonosított GPS-pontok alapján a földön is megközelítik, majd értesítik a földtulajdonosokat vagy -használókat. Ekkor – a jogszabálynak megfelelően – nemcsak kötelezik őket a gyommentesítésre, de a bírságolás sem marad el.

Dr. Sziebert Gergely főosztályvezető hangsúlyozta: a lakosság segítségét is igénybe szokták venni a parlagfű-felderítés során, a repülési terv ugyanis mindig az állampolgári bejelentések és az előző évek tapasztalatai alapján készül. Hozzátette: a fertőzött területek észlelését akár online is lehet jelezni.

Korábban negyven olyan területet derítettek fel, ahol bizonyítottan parlagfű volt. Ebből tíz föld jelenleg is kultúrnövénnyel vetett, harminc pedig már nem művelt, vagy learatott búza, repce, illetve egyéb gabonaféle volt rajta.

AktuálisparlagfűFejér megyelégi felderítés