2020.05.26, Kedd

Hirdetés

Székesfehérvárról rajtol a 2020-as Giro d’Italia harmadik szakasza
szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

Székesfehérvárról rajtol a 2020-as Giro d’Italia harmadik szakasza

szekesfehervar.hu

2019.06.28. 14:39

2020 májusában Budapestről startol a világ egyik legrangosabb kerékpáros körversenye, a Giro dʼItalia. A Grande Partenzát követően az első három szakaszt is Magyarországon teszik meg a versenyzők. A harmadik szakasz rajtja Székesfehérváron lesz 2020 május 11-én és a Balaton-felvidéken keresztül Nagykanizsán ér majd véget. Hihetetlen szervezés, de másnap, Fehérvár után Szicíliában indul a negyedik szakasz.

Hirdetés

Az első szakasz Budapesten lesz, a második szintén Budapestről indul és a Dunakanyar és Pannonhalma érintésével Győrben ér véget.

A harmadik, 197 kilométeres szakasz Székesfehérváron kezdődik, a Balatont Balatonfürednél éri el, aztán a Tihanyi-félszigetről Keszthelyen át halad a nagykanizsai befutóig, majd a Sármelléki repülőtérről Szicíliába utazik tovább a mezőny a negyedik szakaszra.

 
 
 

A sármelléki reptérről hétfőn este két charterjárat és egy cargo-repülőgép szállítja a karavánt Szicíliába, míg a csapatok a versenyzéshez nélkülözhetetlen egy-egy buszt, kamiont és autókat már eleve oda küldik, hiszen ennyi idő alatt Magyarországról nem lehetne ennyi járművet átszállítani. 

 

 

Alig több mint 10 hónap múlva indul Magyarországról a Giro d’Italia, melyet több mint 800 millió ember követ a tévéképernyőkön keresztül – emelte ki Révész Máriusz az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. „Szeretnénk megmutatni a világnap Magyarország tájait, növelve az ország vonzerejét a világban és szeretnénk sokszázezer embernek boldogságot szerezni, akik kint szurkolnak majd az utak mellett továbbá szeretnénk kihasználni azt a lehetőséget, hogy a verseny segítse a hazai kerékpársportot és növelje a kerékpáros kultúrát. Sok szép szakaszt ki lehetett volna jelölni, de erre a három szakaszra minden magyar büszke lehet majd.”

 

 

Mától indul hivatalosan a következő, 103. Giro d’Italia – mondta a RCS Sport vezérigazgatója, Paolo Bellino. Magyarországon kezdünk, amit már régóta próbáltunk megvalósítani. Kiemelte, hogy a Giro d’Italia több mint egy verseny, mely 800 millió tévénézőt vonz. A verseny óriási ünnep, ami az egész világnak bemutatja Magyarországot és segíthet abban is, hogy új biciklis generáció nőjjön ki a verseny által.

 

 

Giro d’Italia igazgatója, Mauro Vegni elmondta, hogy az első szakasz, a városi verseny nem csak a versenyzőket, hanem a várost is be lehet mutatni. Így indult Jeruzsálemben, Dublinban vagy Amszterdamban is a verseny. A második szakasz, a Budapest-Győr 190 km hosszú szakasz lesz a Dunakanyaron, Pannonhalmán keresztül, ami szintén a sprintereknek fog kedvezni. A harmadik, Székesfehérvár – Nagykanizsa szakaszt is a sprinterek értékelik majd.

 

 

Szeretettel várjuk a Giro d’Italia mezőnyét és minden érdeklődő látogatót 2020-ban Székesfehérváron!

 

 

Nagy öröm a koronázóváros sportot szerető közösségének, hogy az elmúlt években a kerékpáros forgatag a Tour de Hongrie-nak köszönhetően „bevette” városunkat. Most pedig a világ második legrangosabb körversenye, a Giro d’Italia mezőnye érkezik majd Székesfehérvárra, hogy nálunk rajtoljanak el a háromhetes verseny harmadik napján – mondta Cser-Palkovics András Székesfehérvár polgármestere. „Büszkék vagyunk rá, hogy a verseny rendezői úgy értékelték: a Magyarország gyönyörű tájain át vezető nyitónapok részeként Székesfehérvár méltó és szép helyszíne lesz a Giro d’Italia-nak. Sportos hagyományaink és eredményeink miatt is kiemelt jelentőségű számunkra, hogy az eddig csak a tévéképernyőn keresztül csodált nemzetközi klasszisokat: a sprintereket, hegyi- és időfutammenőket, no és az őket kísérő modern „karavánokat” városunkban láthatja a közönség. Biztos vagyok abban, hogy ez az esemény túlmutat azon a néhány napon, amíg a hazai szakaszok tartanak. A Giro óriási segítség nekünk a kerékpáros kultúra továbbépítésében, ehhez kapcsolódóan közösségi programokat és újabb kerékpáros fejlesztéseket fogunk megvalósítani. A jövő évi verseny fehérvári programjainak előkészítésébe pedig a helyi kerékpáros civil szervezeteket is bevonjuk."

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kerékpársport történetében mérföldkőnek számít a Giro magyarországi rajtja, amely a világ egyik legnézettebb, legjelentősebb és legnépszerűbb sporteseménye. Mint mondta, az idelátogatók és a tv-nézők nemcsak évek, de évtizedek múltán is emlékezni fognak a nagy rajtra, és "szerte a világban elviszik Magyarország jó hírét".

 

 

Magyarországot korábban még egyik nagy háromhetes verseny sem érintette. A Giro 1909 óta íródó történetében eddig 13 alkalommal rajtolt a viadal Olaszországon kívül, legutóbb tavaly, amikor Izraelben volt a Grande Partenza.

Galéria

AktuálisGiro d’ItaliaSzékesfehérvárFejér megyekerékpáros körverseny