2024.07.21, Vasárnap
Három Duna-parti település közös csatornahálózatot épít
MTI Fotó: Kovács Sándor - illusztráció

Három Duna-parti település közös csatornahálózatot épít

MTI

2019.06.01. 08:00

Közös szennyvízhálózatot épít ki Almásfüzitő, Dunaalmás és Neszmély. A 2,1 milliárd forintos beruházás 5100 lakost szolgál majd ki, megvalósulása után csak az előírások szerint tisztított szennyvíz kerül a Dunába - ismertették csütörtökön Almásfüzitőn, a projekt bemutatóján.

Beró László, Almásfüzitő polgármestere (független) az MTI-nek elmondta, a településen jelenleg a csapadékvízzel közös csatornarendszer üzemel, az így összegyűjtött szennyvíz szűrés után kerül a Dunába, biológiai tisztítás nem történik.

A projekt során Almásfüzitőn 244 új bekötést építenek ki, hat kilométeren új gerincvezetéket fektetnek le, és 7 kilométer hosszú nyomóvezetéket létesítenek. A hálózat másik végpontján, Neszmélyen a már meglévő csatornára további 53 háztartás csatlakozik, és két kilométer nyomóvezetéket fektetnek le.

Bíró Kornél projektvezető tájékoztatása szerint a két település között fekvő Dunaalmáson épül fel egy új, napi 610 köbméter szennyvíz tisztítására alkalmas telep, amelyet a legkorszerűbb berendezésekkel szerelnek fel, és az előírásoknak megfelelő tisztított vizet enged a Dunába.

A három Komárom-Esztergom megyei településen megvalósuló beruházás egy nagyobb projekt része, amelybe beletartozik az is, hogy Kulcs községben csatornahálózatot építenek ki, Rácalmás szennyvizét Dunaújvárosba vezetik, valamint korszerűsítik a pusztaszabolcsi szennyvíztelepet, ahol a tisztítóberendezések elavultsága miatt már többször kellett bírságot kiszabni.

A teljes beruházás értéke 5,8 milliárd forint, az összeg 90 százalékát uniós támogatásból fedezik. A projekt a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság konzorciumi vezetésével valósul meg.
 

AktuálisDuna csatornahálózatDunaújvárosFejér megyeszennyvíz