2024.07.22, Hétfő
Az NMKHH a székesfehérvári Táska Rádiót is megbírságolta
pixabay - illusztráció

Az NMKHH a székesfehérvári Táska Rádiót is megbírságolta

MTI

2019.02.21. 20:00

Szerződéses vállalásaik, illetve a törvényi előírások megsértése miatt bírságolt meg három helyi rádiót e heti ülésén meghozott döntésével a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMKHH) Médiatanácsa - tudatta az NMHH csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a Rádió Törökszentmiklós szolgáltatójára 10 ezer forintos, a székesfehérvári Táska Rádió szolgáltatójára 30 ezer forintos, a ceglédi Mária Rádió szolgáltatójára pedig 100 ezer forintos bírságot rótt ki a testület, mert a rádiók egy-egy év végi adáshéten számos pontban eltértek a hatósági szerződésükben rögzített vállalásaiktól, illetve a vonatkozó törvényi előírásoktól.

Mindhárom rádió a vállaltnál kevesebb szöveget tett közzé, két rádió kevesebb közszolgálati és a helyi közélettel foglalkozó, mindennapi életet segítő műsorszámot sugárzott a szükségesnél, de volt olyan rádió is, amely egyáltalán nem közölt hírműsorokat a vizsgált adáshéten törvényi kötelezettsége ellenére - írják.

Megemlítik: a testület a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét - köztük a szolgáltató által korábban elkövetett azonos tárgyú jogsértéseket és a veszélyeztetett korosztályra vonatkozó közönségarányokat is - figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmény adott formáját, mértékét.

Jelezték: állampolgári bejelentésre vizsgálta a médiatanács a Life TV február 1-i Szerelem első látásra című reality műsorát, amelyben két férfi vakrandiját mutatták be - a panasz szerint "a nyugalom megzavarására alkalmas módon", "a homoszexualitást propagálva", korhatár-besorolás nélkül.

A médiatanács megállapította, hogy az egyébként 12-es kategóriában közzétett műsorszám témaválasztása önmagában nem indokolja a magasabb kategóriába sorolást; az egyes alkotásokat mindig egészében, összehatásában kell értékelni, figyelemmel azok feldolgozásmódjára és az általuk közvetített üzenetre - közölték.

Tájékoztatásuk szerint miután a műsorban a szexualitás vagy egyéb káros tartalom sem képekben, sem verbális formában nem jelent meg, és az az ismerkedést, az alakuló kapcsolatot a 12 és 16 éves kor közötti korosztály érettségi szintjének megfelelő módon mutatta be, így a médiatanács nem indít eljárást a szolgáltatóval szemben.

Az NMHH azt is tudatta: a hatósághoz több bejelentés érkezett az M5 csatornán január 16-án sugárzott Ez itt a kérdés. című műsorral kapcsolatban is, amelyek többek között gyűlöletkeltőnek és kirekesztőnek találták a homoszexuálisok "gyógyításáról" szóló műsorszámban elhangzottakat.

Ennek kapcsán a médiatanács megállapította, hogy a műsorszámban elhangzottak tudományos megalapozottságát nem vizsgálhatja a testület médiaigazgatási jogi eszközökkel, hanem csak a feldolgozásmód, a lehetséges hatás, a sugallt üzenet vethet fel jogsértést - közölték.

Tájékoztatásuk alapján a hatósági vizsgálat eredménye szerint a műsorszám, bár a széles körben elfogadott nézetekkel ellentétes véleményt hangoztatott, nem vonta kétségbe a homoszexuális személyek egyenlő emberi méltóságát, semmiféle degradáló, gúnyos vagy pejoratív kifejezést nem használt rájuk nézve, agresszió vagy támadó megnyilvánulás nem jelent meg a más szexuális irányultságú személyekkel szemben és a műsorszám nem érvelt az érintett csoport tagjainak kirekesztése ellen sem, ezért a médiatanács nem indít eljárást az ügyben.

Maga a témaválasztás - a feltétel nélküli elfogadás helyett az önkéntes változni akarás segítése -, nem vet fel jogsértést. Az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint a szólás védelme nem tagadható meg azon az alapon, hogy az sérti mások érzékenységét, nézeteit, vagy azt egyesek bántónak, megalázónak érezhetik, mert az Alaptörvény a szólást annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi - írják.

Közölték azt is: a médiatanács nem indít eljárást állampolgári bejelentés alapján az Exatlon Hungary TV2-n látható január 22-i adása miatt sem, amelyben az egyik csapat két szereplője indulatosan kérte számon egy harmadikon a játékhoz való hozzáállását.

A hatóság megállapította, hogy a konfliktust megfelelően ellensúlyozta a műsorvezető, a többi csapattárs és az ellenséges csapat tagjai egyaránt: mindannyian rosszallásukat fejezték ki az eset miatt. A műsorszám korhatári besorolása is megfelelő volt - 12 éven aluliaknak nem ajánlott -, és nem sértette meg az emberi méltósághoz való jogot sem.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyebírságTáska RádióNMKHH