2024.07.21, Vasárnap
Európa legjobb fiatal kosarasait láthatja a fehérvári közönség a VII. Szent István Kupán
szekesfehervar.hu

Európa legjobb fiatal kosarasait láthatja a fehérvári közönség a VII. Szent István Kupán

szekesfehervar.hu

2019.01.29. 07:00

Hét esztendő alatt az egyik legrangosabb európai utánpótlás kosárlabda eseménnyé nőtte ki magát a Szent István Kosárlabda Kupa U16-os torna, amelynek a kezdetek óta vendégei a Real Madrid és a Bayern München, de idén a Kolozsvár, a Belgrád és a Virtus Bologna is elküldik korosztályos csapataikat, a házigazda Alba Fehérvár és a magyar utánpótlás-válogatott így a legerősebb ellenfelekkel találkozhatnak január 31-től február 3-ig az Alba Regia Sportcsarnokban.

„Hetedik alkalommal rendezzük meg a Székesfehérváron a Szent István Kupát, amelyre az idei esztendőben is sikerült jó nevű csapatokat meghívni, új résztvevőként szerepelnek a Kolozsvár, a Belgrádi régió és a Virtus Bologna együttesei, a már megszokott Real Madrid, Bayern München és a Róma mellett.

 

 

A torna lebonyolítása nem változik, de kiegészül egy a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségével közösen szervezett akkreditált játékvezető-képzéssel, így huszonnégy fiatal játékvezetőt látunk vendégül, akik egyrészt a torna mérkőzésein működnek közre, valamint képzésen vesznek részt. Úgy gondolom, hogy a Szent István Kupából korábban azt már kihoztuk, amit ki lehetett, ezért tovább kell lépnünk.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

 

A kezdeti cél az volt, hogy fehérvári és magyar fiatalok tudását összemérjük neves külföldi csapatokéval, hogy lássák, hova lehet eljutni, hova kell fejlődni, ám ez a fejődés nem olyan ütemű, mint ahogyan ezt sokan szeretnék, ezért a klubvezetéssel és a szövetséggel úgy gondoljuk, hogy a Szent István Kupát a jövőben tehetséggondozó eseményként fogjuk megszervezni. A rangos szereplők, mérkőzések ugyanúgy megmaradnak, de azokkal párhuzamosan a tehetséges edzők és játékosok számára külön programokat biztosítunk.” - hangsúlyozta Molnár Tamás, a Szent István Kosárlabda Kupa főszervezője, az eseményt felvezető sajótájékoztatón, hétfőn, az Alba Regia Sportcsarnokban.

 

 

Mészáros Attila a város nevében megköszönte a szervezőknek, hogy hetedik alkalommal is elhozzák Európa legjobb csapatait Fehérvárra. „Mindig nagy élmény a Szent István Kupa, hiszen a résztvevőket később felnőttként láthatjuk viszont nagy nemzetközi mérkőzéseken.” - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.

„A Szent István Kupa rangját jelzi, hogy az összes komoly európai menedzseriroda képviselteti magát a tornán és árgus szemekkel figyelik a tehetségeket.

Hosszútávú elképzeléseinkhez jól illeszkedik ez a torna, hiszen azt szeretnénk, hogy Székesfehérvár kiemelt központ legyen az utánpótlás-nevelésben” - emelte ki Balássi Imre, az Alba Regia SC elnöke, aki megköszönte, hogy Székesfehérvár Önkormányzata a kezdeményezés mellé állt.

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

 

Megtiszteltetés, hogy Magyarország legrangosabb utánpótlás-tornáján továbbra is részt vehetünk és megmérettethetjük magunkat, hiszen általánosságban a fiú-utánpótlás egy kicsit le van maradva az európaitól, ezért nagyon fontos, hogy állandóan legyen előttünk jó példa.

Hat nemzet csapatai jönnek el Székesfehérvárra, más és más stílusok és mi abban a szituációban vagyunk, hogy mindegyiküktől tudunk tanulni.” - tette hozzá Farkas Sándor, az Alba Fehérvár utánpótlás szakmai vezetője.

Az utánpótlás-vezető elmondta továbbá, hogy az U16 korosztály edzője, Antal Balázs igazoltan maradt távol a hétfői sajtótájékoztatóról; Budapesten vesz részt a nemzetközi szövetség, a FIBA által akkreditált, utánpótlásban dolgozó fiatal edzőknek meghirdetett 3 éves képzés felvételi beszélgetésén.

A négy napos torna minden napján négy mérkőzést rendeznek, a program január 31-én, csütörtökön 12 órakor kezdődik, amikor a magyar válogatott a Kolozsvárral mérkőzik. Az Alba Fehérvár korosztályos csapata csütörtökön 14.15 órakor a Bayern Münchennel találkozik, míg a döntő vasárnap 16.30 órakor lesz.

A Szent István Kupa részletes programját itt találja.

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyekosárlabdaAlba FehérvárSzent István Kosárlabda Kupa