2024.06.18, Kedd

Brüsszelhez fordulnának az 5-ös számú posta bezárása kapcsán Fehérváron

szekesfehervar.hu

2018.11.26. 15:30

A Zombori úti 5-ös posta bezárása kapcsán tájékoztattak hétfőn az érintett körzetek önkormányzati képviselői. Mint elmondták, az önkormányzatnak nincs ráhatása a Magyar Posta anyagi helyzetére, amely egy brüsszeli döntés, a postai piac teljes liberalizálásának következménye. Amennyiben ezt Brüsszel lehetővé teszi, akkor Székesfehérvár Önkormányzata kész lenne átvállalni az 5-ös számú postahivatal teljes rezsijét is annak érdekében, hogy megmaradjon.

Amennyiben ezt az EU lehetővé teszi és a Magyar Posta is beleegyezik, akkor Székesfehérvár Önkormányzata kész átvállalni az 5-ös számú postahivatal teljes rezsijét, ha ezzel megmenthető a posta.

Az 5-ös posta bezárása miatt sokan fordulnak a helyi önkormányzati képviselőkhöz, annak ellenére, hogy az önkormányzatnak semmi köze sincs a posta bezárásához. A tájékoztatón a képviselők elmondták, milyen anomáliák következtében alakult ki az a helyzet, ami az 5-ös számú posta bezárásához vezetett. Dr. Dienesné Fluck Györgyi elmondta, hogy a posta bezárása miatt számos panasz érkezett a Köfém lakótelepen élők részéről, akik között nagyon sok nyugdíjas van. Kiemelte, hogy a Magyar Posta azóta küzd anyagi gondokkal, amióta egy brüsszeli döntés következtében sor került a postai piac teljes liberalizálására. Ennek következménye, hogy a Magyar Posta most kénytelen volt bezárni az 5-ös számú postát a Köfémen.

 

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

 

Annyit azonban sikerül elérni, hogy a Köfém lakótelep 1. szám alatt csekkautomatát telepítsen a Magyar Posta. 

Dr. Dienesné Fluck Györgyi elmondta, hogy a postai piac teljes liberalizálása miatt az önkormányzat támogatást sem nyújthat a cégnek abból a célból, hogy a szolgáltatások színvonala ne csökkenjen a városban. 

 

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

 

A képviselő kiemelte, hogy a decemberi közgyűlésre előterjeszti azt a javaslatot, amelyben Székesfehérvár MJV Önkormányzatát felkéri arra, hogy vegye fel a közvetlen kapcsolatot Brüsszellel a postai szolgáltatások ügyében.

Horváth Miklós Csaba elmondta, a kisfaludiakat is érinti az 5-ös posta bezárása, mivel nekik is oda kellett menni idáig az értesített postai küldeményekért. A képviselő kiemelte, hogy az uniós jogszabályok miatt üzleti vállalkozásnak minősül a postai szolgáltatás.

 

 

szekesfehervar.hu - Fotó: Simon Erika

 

Horvát Miklós Csaba hangsúlyozta, hogy a piaci liberalizáció előtt a csomagküldő szolgáltatás volt az, ami anyagilag hosszú éveken keresztül a legjövedelmezőbb volt a Magyar Posta számára, az elmúlt években erre a területre számos cég lépett be. A képviselő elmondta, hogy csatlakozik képviselőtársa indítványához, mert szeretné ha az uniós bürokraták átgondolnák a teljes liberalizáció következményeit. 

AktuálisSzékesfehérvárMagyar PostaBrüsszel