2024.06.18, Kedd

Új épületbe költözött Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Veszprémben

MTI

2018.10.20. 09:31

Új épületbe költözött a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, amelynek kibővült a jogköre. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke sikeresnek és hatékonynak nevezte a bíróságok szervezeti átalakítását a megújult épület átadása alkalmából tartott pénteki sajtótájékoztatón.

Handó Tünde azt mondta, hogy a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság átköltöztetése része a közigazgatási bíráskodás 2020-ra megvalósuló szervezeti átalakításának.

Közölte: 2013-ban állították fel a közigazgatási és munkaügyi bíróságokat, 2018 januárjában pedig 8 központi közigazgatási és munkaügyi bíróság jött létre, köztük a veszprémi, amely Veszprém megyei, Zala megyei és Fejér megyei ügyeket is elbírál.

Az elmúlt években nőtt a bírósági munka hatékonysága, amit az is jelez, hogy míg 2013-ban, 15 806 peres ügy volt folyamatban országosan, addig 2017-re ez a szám 10 800-ra csökkent - emelte ki.

Handó Tünde elmondta azt is, hogy 973 ügy érkezett a veszprémi bíróságra 2018 januárja óta, ez 71 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakának ügyszámát. Elhangzott, hogy országosan 11 százalékkal nőtt a közigazgatási perek száma ugyanebben az időszakban.

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke szólt arról is, hogy az unión belül Magyarországon bírálják el leggyorsabban a közigazgatási ügyeket, 3-6 hónapon belül az ügyek jelentős része befejeződik.

Hozzátette: a jövőben a Kúriával azonos szintű közigazgatási felsőbíróság jön létre, valamint 8 közigazgatási törvényszéket alakítanak ki.

Handó Tünde hangsúlyozta, hogy szándékuk az online kapcsolattartás további fejlesztése.

Némethné Szent-Gály Edit a Veszprémi Törvényszék elnöke arról beszélt, hogy nagy kihívást jelentett az 1820-as években épült létesítmény felújítása és alkalmassá tétele a bírósági funkciókra.

Közölte: 8 tárgyalótermet, beléptető rendszert, kezelőirodát, mediációs helyiséget alakítottak ki és modern biztonságtechnikai eszközökkel látták el az épületet.

A munka szeptember 15-től folyik a megújult, ideiglenesnek szánt épületben. A bíróság végleges helye majd az egykori piarista gimnáziumban lesz - tette hozzá.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) elmondta, hogy a régóta üresen álló épület az érintettek jó együttműködésének köszönhetően méltó funkciót kapott.

AktuálisFejér megyeVeszprémKözigazgatási és Munkaügyi Bíróságbíráskodás