2024.05.08, Szerda
Országos véradó nap – Fejérben is
fejer.katasztrofavedelem.hu - Fotó: dr. Kádár-Gábor Ágnes

Országos véradó nap – Fejérben is

fejer.katasztrofavedelem.hu

2018.10.11. 16:00

A Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja alkalmából országos véradást szervezett a katasztrófavédelem október 10-én. Minden megyei igazgatóság alkalmat adott a véradásra, Székesfehérváron a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Magyar Vöröskereszt a Civil Központban várta a véradókat.

Véradó bárki lehet, aki egészséges, és elmúlt tizennyolc, de kevesebb mint hatvanöt éves, és a helyszíni orvosi vizsgálat nem tárt fel kizáró, vagy halasztó okot. Utóbbiak közé tartozik például a füllyukasztás, a friss tetoválás, ilyenek a kisebb műtétek is, ezek után három hónapot, nagyobb műtétek esetén ennél is többet kell várni a véradással. A jelentkezők egy kérdőívet töltenek ki, amelyben betegségekre, szokásokra vonatkozó kérdések is vannak. Aki megfelelt a szűrésen, attól egy-egy alkalommal négy és fél deci vért vesznek le, ez egy átlagos, normál állapotban lévő felnőtt számára nem megterhelő.  

 


 
A Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az Egyesült Nemzetek Szervezete 1989-ben jelölte ki, akkor október második szerdájára tették, később október tizenharmadikát nevezték ki világnapul. Ez a nap arról szól, hogyan tudják világszerte az emberek és a közösségek csökkenteni a katasztrófáknak való kitettségüket és minél jobban tudatosítani azt, milyen fontos kézben tartani a rájuk leselkedő veszélyeket. Az ENSZ minden évben valamilyen célt is kijelöl.

A világnap idei témája illeszkedik a 2016-ban elindított, a katasztrófakockázatok csökkentését célzó Sendai Seven kampányba. 2018-ban a Sendai Keretrendszer hét célkitűzése közül a harmadik áll a középpontban: eszerint 2030-ig el kell érni, hogy csökkenjen a katasztrófák okozta gazdasági károk GDP-hez viszonyított aránya.

AktuálisFejér megyeOrszágos véradó nap