2024.06.18, Kedd

Elkészült a Ligetsor felújítása - a teljes közműhálózat is megújult Székesfehérváron

szekesfehervar.hu

2018.07.05. 17:01

Tavaly májusban kezdődött és mostanra elkészült a Ligetsor felújítása.

A felújítás kevésbé látványos eleme volt, hogy új csapadékcsatorna épült és az útburkolat alatt húzódó, a város egyik főellátó ivóvíz vezetékének, és az elöregedett gravitációs szennyvíz csatornának a cseréje is megtörtént. Az út mellett parkolók és biztonságos kerékpár sávok is épültek.

Székesfehérvár Önkormányzata 494,94 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással valósította meg a Ligetsor felújítását. Megújult az útburkolat, a csapadékvíz elvezetés rendszere, parkolók létesültek és járdák építésével vált biztonságosabbá a gyalogosforgalom és biciklis sávokat alakítottak ki továbbá a Ligetsor végén a Bregyónál körforgalmat építettek.

A közműcseréket követően a korábbi, elhasználódott, elégtelen teherbírású útburkolat teljes egészében megújult. A Koronás Park, az általános iskola és az óvoda parkolási igényeinek kiszolgálására új parkolók épültek, kiszolgáló utakkal és járdákkal.

A Ligetsor – Szedres köz – buszvégállomás útcsatlakozásába új körforgalmi csomópont épült a korábbi útcsatlakozás helyett. A körforgalomba öt ág csatlakozik be, a meglévő útcsatlakozások alapján. A Vörösmarty Mihály Általános Iskola és a Ligetsori Óvoda előtti téren az aszfalt burkolatokat felváltotta a térkő burkolat, szinteltolásos teraszok épültek. A csapadékcsatornák megújultak, a Koronás Parkban, a Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Ligetsori Óvoda előtti fejlesztési helyszínen új parkolók, valamint a Ligetsor – Bregyó köz csatlakozásában felépült körforgalom csapadékvíz elvezetését új csatornával oldották meg.

Nagy Zsolt, a Közlekedési Iroda vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a Ligetsoron, a Koronás Park és a Csónakázó-tó felöli oldalon párhuzamosan kell parkolni, a biztonsági sávot szabadon kell hagyni a kerékpárosok biztonságának érdekében.

A projekt címe: „Ligetsor felújítása”, azonosítószáma: TOP-6.1.5-15-SF1-2016-00001, projekt tervezett, elszámolható összköltsége: 494.939.533 Ft

A Ligetsor a város kiemelt nagyberuházása volt, és az első azon befejezett projektek között, melyek európai uniós forrás felhasználásával készült - mondta Cser-Palkovics András polgármester. "Aki ismerős ezen a környéken és visszaemlékszik, hogy tíz évvel ezelőtt, hogyan nézett ki a Ligetsor, a Csónakázó-tó környéke és megnézi ma láthatja, hogy egy egész városrészt érintő rehabilitáció utolsó eleme volt a Ligetsor felújítása. Megépült a Koronás Park, a Csónakázó-tó és környékének felújítása tavaly elkészült, magánberuházásban épült egy hotel és nem messze innen megépült az atlétikai centrum, de a környék felújításai között említhetjük az új strandot is. Mindez egy komoly, lépcsőzetesen megvalósult beruházássorozat, ami az egész városrészt felértékelte. Köszönöm a türelmét és a megértését a környéken élőknek, hogy elviselték a beruházásokkal járó kellemetlenségeket."

Szigli István önkormányzati képviselő arról beszélt, hogy nagy türelemre volt szükség a lakosok részéről, akik sok nehézséget éltek meg a munkálatok során. Az új körforgalmi csomópont megkönnyíti a közlekedést, a környékre hamarosan térfigyelő kamerák is kerülnek. Kovács Béla Sándor önkormányzati képviselő azt mondta, hogy az elmúlt bő egy évben a lakók valóban toleranciával viselték az akadályokat, a túlnyomó többség pedig örömmel fogadta az újításokat.

AktuálisSzékesfehérvárFejér megyefelújításLigetsorcsapadékcsatornaivóvíz vezetékközműcsere