2024.03.28, Csütörtök
A cégek sikere azon múlik, hogy a termelést a digitalizációval hogyan kapcsolják össze
Pexels - illusztráció

A cégek sikere azon múlik, hogy a termelést a digitalizációval hogyan kapcsolják össze

MTI

2018.03.07. 15:30

A Magyarországon működő cégek sikere azon múlik, hogy a termelési tevékenységet a digitalizációval hogyan kapcsolják össze - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, Székesfehérváron, miután egyeztetést folytatott a városban működő legjelentősebb vállalatok vezetőivel.

Hirdetés

Szijjártó Péter elmondta, hogy a konzultáción elsősorban versenyképességi kérdésekről egyeztetett többek között a Denso, a Sapa, a Videoton Holding, a Harman, az IBM, az Emerson és az Arconic képviselőivel. Megjegyezte: teljes egyetértés volt közöttük abban, hogy a világgazdaság komoly paradigmaváltás korszakában van és mindez új technológiákat hozhat.

A miniszter szerint a magyar nemzetgazdaság eddigi sikerei fontosak ugyan, de kizárólag azokra alapozni nem elegendő. Úgy vélte, hogy a további sikerességhez a magyar gazdaság stratégiáját át kell alakítani, és így továbbra is Európa egyik legversenyképesebb gazdasága lehet a magyar.

A tárcavezető szólt arról is, hogy átalakították a beruházás-ösztönzési rendszert, érdekeltté téve a vállalatokat a fejlesztésekben, a technológiák fejlesztésében és a digitális átállásban. Fontosnak nevezte - a cégek vezetőivel egyetemben - a kiszámítható gazdasági környezetet és azt, hogy a munkavállalók és a befektetések biztonságban vannak Magyarországon.

Kérdésre elmondta: elsősorban a munkaerőhiány kapcsán fogalmaztak meg javaslatokat a cégvezetők, hiszen "a teljes foglalkoztatás jó kihívás", ugyanakkor biztosítani kell a szakképzett munkaerőt, amihez felnőttképzési programokat, tanműhely kialakítási támogatásokat, vállalatoknak nyújtandó képzési támogatásokat biztosít a kormány.

Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester elmondta, hogy a munkaerő biztosításának másik módja a munkavállalók mobilitásának elősegítése, valamint lakhatásuk biztosítása. Utóbbit az önkormányzat a Modern városok program keretében bérlakások építésével igyekszik orvosolni.

Vargha Tamás fideszes országgyűlési képviselő szerint ismételten bebizonyosodott, hogy a kis és nagy cégek jól érzik magukat Székesfehérváron, továbbra is fejlesztésekben gondolkodnak. Ez a vonzó befektetési környezet mellett a munkavállalóknak köszönhető, akik mindent megtesznek munkaadóik sikerességéért.
 

AktuálisSzékesfehérvártermelésarconicdigitalizációVideoton HoldingfelnőttképzésDensofejlesztések versenyképességIBM