2024.04.20, Szombat

Mobillal másképp - megnyílt a MobilArt alkotócsoport kiállítása Fehérváron

szekesfehervar.hu

2018.02.05. 09:51

Szombaton, a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat eseményeként nyílt meg a MobilArt alkotócsoport kiállítása a Fejér Megyei Művelődési Központ Nagy Ottó Sándor kiállítóterében.

Hirdetés

A közösség mostani kiállításán a - 2016-ban feltöltött - legjobb képekből álló válogatást tekinthetik meg a látogatók. A tárlatot Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész nyitotta meg. A kiállítás március 2-ig látogatható.

Itt és most olyan fotókat láthatunk egy országos vándorkiállítás keretében, amelyek mobiltelefonnal készültek. Profi fotósok felismerték, hogy így is lehet érvényes alkotásokat létrehozni. Igen, a telefon... Évtizedekkel ezelőtt még sorban álltunk egy-egy fülke előtt, hogy szeretteinkkel váltsunk néhány szót. És a vonalra is oly sokat kellett várnunk. Mobiltelefonról még csak nem is hallottunk. Aztán most itt van a kezünkben. Nyomogatjuk éjjel-nappal. Ha kell, ha nem. S a hajdan beszélgetésre született készülék dédunokájával mi mindent csinálhatunk a XXI. században! S az is milyen szép szó, hogy MobilArt. Ami ugye nem árt senkinek. Sőt! Valóban: mobillal másképp is lehet. Például szépséges tájat is. A hozzám hasonló, hozzá nem értő lehet, hogy észre sem veszi az új technika jelenlétét. És lehet akár Országh Lili előtt is tisztelegni. És lehet grafikával kacérkodó képet is készíteni, miként a székesfehérvári Horváth Renáta teszi. És lehet drámát kifejezni egy utolsó hívással kapcsolatban. Igen, a fotó is elmond emberi történetet, örömet és szomorúságot, kétséget és reményt.” - fogalmazott a tárlatot megnyitó beszédében Dr. Bakonyi István, irodalomtörténész.

 

 

A MobilArt csoport az egyik közösségi oldalon alakult. Egy este feldobott ötlet reggelre valósággá vált. Az ötlet lényege, hogy megpróbáltuk redukálni a fotográfiára jellemző eszköztárat, a technika általi meghatározottságot. Arra gondoltunk, megpróbáljuk, hogy egy teljesen populáris eszközzel, - amely minden ember zsebében ott van, - mit tudunk létrehozni. Igyekeztünk artisztikusan megközelíteni mobiltelefonnal való fényképezés problémakörét. Az eredmény a tárlaton látható.” - mondta el Budavári Csaba, a MobilArt képviseletében, aki hozzátette még, hogy harmadik éve létezik a csoport, amely már túl van több kiállításon. „Ez egy folyamat, minden esztendőben rendezünk egy kiállítást, amely a megelőző esztendő anyagát dolgozza fel.” - emelte ki Budavári Csaba.

A kiállítás-megnyitón közreműködött Hajnal Roland (Dj. Zsiráf), aki bakelit lemezekről a 70-es 80-as évek klasszikus rockzenéit játszotta.

Galéria

Aktuáliskiállításmobil SzékesfehérvárMobilArt alkotócsoportFejér Megyei Művelődési Központképek