2024.03.28, Csütörtök

Mézfesztivállal egészül ki az idei Országos Méhésztalálkozó Fehérváron

szekesfehervar.hu

2018.02.20. 13:50

Először rendeznek Mézfesztivált Székesfehérváron, és harmincadik alkalommal ad otthont a város az Országos Méhésztalálkozónak és Vásárnak a hónap utolsó hétvégéjén.

Hirdetés

Február 23-án, pénteken a Belvárosban méz és méhészeti termékek kóstoltatása és vására, lovagrendek felvonulása várja az érdeklődőket. A szakmai nap szombaton lesz a Videoton Oktatási Központban.

Gesztenye, ezüstfű, fenyő, aranyvessző, hajdina és napraforgó. Többek között e fák és virágok nektárjából készült mézeket kóstolhatnak az I. Székesfehérvári Mézfesztiválra látogatók.

Február 23-án, pénteken 10 órakor kezdődik méz és méhészeti termékek kóstoltatása és vására a Városház téren. A különböző ízek megismerése mellett a méz szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról is sok mindent megtudhatnak az érdeklődők.

A program látványos része lesz az erdélyi, vajdasági és magyar mézlovagrendek felvonulása. A menet, amelyet a mézkirálynő vezet, 16.15 órakor indul a Hotel Magyar Király elől. A Városház téren ünnepélyes keretek között fogadják a mézlovagrendeket. Köszöntőt mond Cser-Palkovics András polgármester, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke, valamint Balla Nóra mézkirálynő. Ezt követően kerül sor a mézlovag avatásra és a mézlovagok eskütételére. Este hatkor órakor Spányi Antal megyés püspök tart ünnepi szentmisét, melynek végén megáldja a mézlovagrendeket és a mézeket.

 

 

A mézes hétvége szombaton a Videoton Oktatási Központban folytatódik. A XXX. Országos Méhésztalálkozó és Vásár kilenc órakor ünnepélyes megnyitóval indul, majd szakmai előadások következnek a színpadon.

Többek között a méhészet mezőgazdaságban betöltött szerepéről, az ágazat jelenlegi helyzetéről és a Székesfehérváron is működő apiterápiás házról is szó lesz.

A kiállítás ideje alatt lehetőség lesz véradásra a Vöröskereszt és az Egyesület szervezésében, valamint gyűjtést szerveznek a tragikus körülmények között elhunyt Kecskés Dezső méhésztárs családjának megsegítésére.

AktuálisSzékesfehérvárméhészetmézfesztiválOrszágos MéhésztalálkozóVideoton Oktatási Központ