2024.04.18, Csütörtök

Ezüstérmes lett a Bocuse d'Or-on Volenter István fehérvári séf

szekesfehervar.hu

2018.02.09. 13:09

Második helyezést ért el a fehérvári 67 Étterem és Bistro séfje, Volenter István valamint commis-ja , Friderika Spekova a Bocuse d'Or magyar döntőjében.

Hirdetés

Ők hozhatták haza a legjobb csapatmunka és a legjobb hústál díját, sőt a tizenkét tagú zsűri Friderika Spekovát választotta a legjobb segítőnek. Az első helyen Pohner Ádám, míg a harmadikon Veres István végzett.

A versenyzőknek két ételt kellett 5 óra 35 perc alatt elkészíteniük. A hústál kötelező alapanyagai a borjúszűz, a csülök és a velő volt, míg a vegetáriánus tányéron a gorgonzola, a risotto rizs és a fürjtojás volt a kikerülhetetlen elem. A séfeknek ezen kívül a tíz zöldség-és fűszernövény közül kisorsolt zöldborsót és snidlinget is bele kellett építeni a fogásokba. 

 

 

„Csak egy nüansznyin múlhatott a győzelem, mert mindkét tányérról csak pozitívan nyilatkozott a zsűri. Elégedett vagyok a második hellyel, főleg hogy a mienk lett a legjobb hústál, megkaptuk a legjobb csapatmunka díját, sőt Friderikát választották a legjobb commis-nak.” -mondta a verseny után Volenter István, aki szerint az ételekből kihozták a maximumot.

 

 

A fehérvári séf a vegetáriánus fogását egy különleges rizsropogós köré építette, amelyhez többek között citrusos-gyömbéres zöldborsó salátát, snidlinges gorgonzola mártást és uborka bonbont kínált.

A hústál középpontjában szűzpecsenye, a borjúlábszár és a benne levő velő állt. Ez utóbbi jelentette most is a legnagyobb kihívást.

A velőt vákuumus technológiával készítették el, majd apró kockákra vágták és konyhai lángszóróval gyakorlatilag megfüstölték, végül pedig a töltött hagyma tetejére tették. A szűzből és a lábszárból Istvánék egy különleges mozaikos húst kreáltak, amibe például mangalicaszalonnát is raktak.

AktuálisgasztronómiaBocuse d’OrVolenter Istvánséf