2024.03.02, Szombat

Több mint 25 milliárdnyi EFOP-forrás jut Fejér megyének

MTI

2018.01.18. 20:00

Fejér megye több mint 25 milliárd forint támogatást nyert el az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) keretében, de ez nem a végleges összeg, mert vannak még döntés előtt álló projektek - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Hirdetés

Schanda Tamás hangsúlyozta, hogy a kormány az EFOP keretében országosan mintegy 150 pályázati felhívást jelentetett meg, és az egészségügytől a szociális területeken keresztül a család- és ifjúsági ügyekig minden területet támogat.

Az államtitkár példaként említette, hogy hét Fejér megyei civil szervezeten keresztül támogatják a krízisben lévő családokat és ösztönzik a gyerekvállalást. A nők munkaerőpiaci részvételének előmozdítása érdekében női információs központokat hoznak létre Sárbogárdon, Enyingen, Móron és Székesfehérváron, ezzel több mint négyezer nőnek nyújtanak majd segítséget.

A fiatalok, idősek és családok közösségeinek fejlesztésére 32 egyházi és civil szervezet nyert el támogatást a megyében, míg a vidéki elvándorlás megállítására indított "Esély Otthon" pályázati felhívás keretében hat önkormányzatot támogatnak, a többi között Perkátát és Seregélyest.

Schanda Tamás jelezte, hogy szintén EFOP-forrásból a Baptista Szeretetszolgálat logisztikai központot hoz létre Pákozdon, míg Tordason, Bicskén és Velencén gyermekotthonok korszerűsítése és kiváltása indulhat el. Átmeneti rehabilitációs intézmények korszerűsítését finanszírozzák Ráckeresztúron, Polgárdiban és Csákváron, betegbiztonságot növelő fejlesztések valósulnak meg a Fejér Megyei Szent György Oktató Kórházban, továbbá orvostechnikai eszközök beszerzésére nyílt lehetőség Bicskén és a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházban.

A tudásalapú társadalom létrehozása érdekében fejlesztik az infrastruktúrát 29 Fejér megyei köznevelési intézményben, például Gárdonyban, Polgárdiban, Székesfehérváron és Ráckeresztúron. A Menő menzák programban 20 intézmény nyert el támogatást, ami 4500 megyei diákot érint.

Törő Gábor, Fejér megye 2-es választókerületének fideszes országgyűlési képviselője kiemelte, hogy választókerülete több mint 4,5 milliárd forintnyi támogatást kapott az EFOP-ból. Egymilliárd forint feletti összeg jut Polgárdin a szociális intézmény kiszervezésére, szintén egymilliárd feletti támogatásból újul meg és bővül a móri Radnóti iskola.

AktuálispályázatFejér megyetámogatásEFOP-forrás