2024.06.15, Szombat

730 milliós fejlesztés Ercsiben

dunaujvaros.com

2018.01.23. 20:04

Mintegy hatszázhetven millió forintból újítják fel a Nagyboldogasszony templomot, és 61 millió forintból alakítanak ki kormányablakot Ercsiben.

Fontos találkozások, bejelentések színhelye volt ma Ercsi Fő utcája. Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, dr. Galambos Dénes, térségünk országgyűlési képviselője, Győri Máté, Ercsi polgármestere elsőként a római katolikus egyházközség plébániájában tett látogatást, ahol Spányi Antal megyéspüspök és Tóth András plébános fogadta őket. A találkozó alkalmával az egyházközség életéről, és fejlesztési lehetőségeiről beszéltek. Ugyanis a plébániával szemközt lévő Nagyboldogasszony templom felújítására mintegy 670 millió forintot nyertek el, ezzel kívül-belül megszépülhet az épület. 10 millió forintból megújulhat a szószékkosár, amely összeg felét a Nemzeti Kulturális Alap, másik felét az önkormányzat támogatja. Folyamatban van még további két kisebb pályázat elbírálása: 15 millió forintból a plébánia épületét szeretnék energetikailag korszerűsíteni, valamint 5 millió forintot közösségerősítő fejlesztésekre fordítanának. A jelenlévők megtekintették a felújítás előtt álló nagytemplomot, ahol még közös imádságot is tartott a megyéspüspök. Spányi Antal úgy fogalmazott, a hitnek közösségteremtő ereje van, és ezzel a nagyszabású felújítással nemcsak külseje szépül meg a templomnak, hanem a lelke is. Soltész Miklós elmondta, 2016-ban a magyar történelmi egyházak nagyobb kormányzati támogatásban részesültek, ebbe bekerült az ercsi templom is, így kerülhet sor a 670 millió forintos beruházásra. A közelmúltban tárgyaltak arról is a kormányban, hogy próbálják segíteni az egyházközségeket a kisebb fejlesztéseikben is. Hálával szólt az ercsi egyházközség munkájáról, amelyet a hit és a közösség megmentéséért tesznek.

 

 

Ezt követően zártkörű megbeszélés is volt a térségben működő egyházközségekkel, a hitéletben tevékenykedő szervezetekkel, amelyen jelen volt Dunaújvárosból Baltási Nándor, római katolikus esperes, Böttger Antal református lelkész és Stermeczki András evangélikus lelkész is.

Később a hivatali delegációhoz csatlakozott dr. Simon László kormánymegbízott, a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője, ugyanis egy régóta várt fejlesztést jelentettek be: a megyében tizenkettedikként itt nyílhat meg kormányablak. Abban az épületben alakítják ki, amely eddig okmányirodaként működött. Mint azt dr. Simon László elmondta, korszerűsítik az épületet, modern informatikai eszközökkel, és hat munkaállomással várják majd az ügyfeleket. Folyamatosan bővülő, több, mint ezerhétszáz különféle ügytípust intézhetnek itt az állampolgárok, a többi kormányablakhoz hasonlóan. A felújítás 61 millió forintból valósul meg (amelyhez öt millió forinttal járul hozzá az önkormányzat), a munkálatok pedig várhatóan március végére készülnek el.

 

 

Mint azt dr. Galambos Dénes kiemelte, az a fontos, hogy a lakosság egyszerűen és gyorsan intézhesse a közigazgatási ügyeit az új kormányablakban. Beszélt arról is, hogy Ercsiben számos beruházás kezdődhet el, a nagytemplom felújítása és a kormányablak kialakítása, valamint a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) fejlesztési forrásai mellett az Eötvös József Általános Iskola is tovább szépülhet. A Dunaújvárosi Tankerülethez tartozó intézmény 2015-ben 150 millió forint értékben hajthatott végre energetikai korszerűsítést, most pedig belső terek megújítására, eszközök korszerűsítésére kap támogatást.

Galéria

AktuálisfejlesztésErcsiNagyboldogasszony templom