2024.04.18, Csütörtök

Székesfehérváron ülésezett a Fejér Megyei Diákparlament

www.szekesfehervar.hu

2017.11.13. 15:13

Székesfehérváron, a Városházán ülésezett a Fejér Megyei Diákparlament. A rendezvényen köszöntötte a résztvevőket Cser-Palkovics András polgármester is, aki elmondta, a város szeretné elérni azt, hogy hagyományt teremtve – az állam döntésétől függően két, vagy háromévente – Fehérváron kerüljön sor az Országos Diákparlament üléseire.

Hirdetés

Az ülésen részt vett Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester, Galambos Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal Székesfehérvári Pedagógiai Oktatási Központjának főosztályvezetője, Tóth Lilla Éva, az Országos Diáktanács Fejér Megyei tagja, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Rakoncza Mihály, a Székesfehérvári Tankerületi Központ gazdasági igazgatóhelyettese, Kalamán Ferencné, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ gazdasági vezetője, Varga Antónia Laura, az Országos Diáktanács póttagja, valamint Nagy Boglárka és Bódig Péter jelenlegi és egykori diáktanácselnökök is.

 

 

Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében kiemelte, a város hálás azért, hogy a Városháza Dísztermében kerül sor a Fejér Megyei Diákparlament ülésére, ami azt is jelezi, hogy ez a több mint ezer éves város egy fiatalos, modern város is és elképzelhetetlen lenne diákok nélkül. 

 

 

A megyei diákparlament jó bizonyítéka annak is, hogy érdemes működtetni a diákparlamenti rendszert és érdemes volt meghozni azt a döntést, hogy szeretnénk ide kötni ezeket a rendezvényeket Székesfehérvárhoz.

 – tette hozzá Cser-Palkovics András polgármester, aki felidézte, hogy a város kétszer adott otthont az elmúlt években az Országos Diákparlamentnek és szeretnék elérni, hogy ebből már hagyomány legyen és mindig itt tartsák meg városunkban. Elmondta, hogy a diákok kezdeményezték, hogy ne három, hanem kétévente kerüljön sor az országos diákparlament összehívására, Székesfehérvár pedig akár egy, akár két év múlva szívesen biztosít helyszínt az eseménynek.
 

Székesfehérvár polgármestere szólt arról is, hogy sok jó ötletet hozott a diákparlamenti rendszer és az a hiteles, amit a fiatalok gondolnak a fiatalokról, a mindennapi problémákról, kérdésekről, megoldandó gondokról és kihívásokról.. A mozgalom másik lényegének nevezte, hogy a demokrácia iskolája legyen és a fiatalok megtanulják azt, hogy  túl a saját életünkön van feladatunk és felelősségük nagyobb közösségek irányába is.

Az ülés levezető elnökének Mészáros Attila alpolgármestert választották a diákok. Az ülésen beszámoló hangzott el az országos diákparlament és az diáktanács munkájáról, a második napirendi pontként pedig tagokat választhatott az országos diáktanácsba a testület.

 

Mészáros Attila alpolgármester, az ülés levezető elnöke a tanácskozás előtt elmondta, hogy a februárban lezajlott Országos Diákparlament által megfogalmazott 50 pontos ajánlásnak köszönhető, hogy a Megyei Diákparlament évente legalább egyszer összeül, ez zajlik ebben a hónapban az ország minden megyéjében.

A napirendi pontok között beszámoló hangzik el az Országos Diákparlament februári üléséről és az Országos Diáktanács egyeztető munkájáról, amibe beletartozik az 50 pontos ajánlássor gondozása is. A már megvalósult pontok közül az alpolgármester kiemelte az első ingyenes nyelvvizsga lehetőségét, valamint az előkészítés alatt álló pontok közül azt, hogy elsősorban a megyei jogú városokban városi szintű diákönkormányzatot, diáktanácsot hozzanak létre. A másik fontos napirendi pont az Országos Diáktanács tagjainak újraválasztása, illetve megválasztása. Fejér megyének 60 intézménye vesz részt a mai napon, és ahogy az alpolgármester kifejezte, remélhetőleg egyre több iskola csatlakozik majd be ebbe a fontos munkába.

Galéria

AktuálisFejér megye Székesfehérvárdiáktanács Fejér Megyei Diákparlament