2024.06.17, Hétfő

Zöld energiára épül a Rácalmás és Elverum település kapcsolata

www.duol.hu

2017.10.21. 14:55

Helyi és mikrotérségi okos energiafelhasználási és energiatakarékossági megoldásokról tartottak szemináriumot csütörtökön Rácalmáson.

Rácalmás önkormányzata elkötelezett a fenntartható, zöld energiák hasznosítása terén. Ennek számos tanújelét adta már, hogy mást ne említsünk, mint az óvodát – ami mintaprojektnek számít -, amelyet hőszivattyúval fűtenek, napelemek gondoskodnak az áramellátásáról, napkollektorok pedig a melegvíz-ellátásáról. Ez a fejlesztés volt az első, norvégokkal közös, a Norvég Alap támogatásával megvalósult beruházás a településen.

A partnerekkel, Elverum település szakembereivel azóta sem szakadt meg a kapcsolat, a folytatásról gondolkodnak, keresik a norvégokkal közösen, melyek az energetikai korszerűsítés legoptimálisabb helyi lehetőségei. Ezt az együtt gondolkodást, tanulmányok készítését karolta fel ismét a Norvég Alap, és bíznak abban, hogy Rácalmásnak lehetősége lesz a későbbiekben a kidolgozott tervek megvalósításra is – mondta el Schrick István, Rácalmás polgármestere a csütörtöki szemináriumon.

A rendezvényen részt vett Norvégia budapesti nagykövete, Olav Berstad, aki jókívánságait fejezte ki Elverum és Rácalmás együttműködéséhez.

 

Alf Kristian Enger, Elverum energetikai tanácsadója

 

Elmondta, hogy bár a Norvég Királyság nem tagja az uniónak, szoros és fontos kapcsolatokat ápol az EU-val, illetve a tagállamaival. A konferencia szakmai részében Alf Kristian Enger, Elverum energetikai tanácsadója a Norvégiában kialakított okos hálózatokról, azok felépítéséről beszélt. Előadásában levezette: költségtakarékosabb és hatékonyabb hálózatban gondolkodni, mert épületenként külön-külön nagyon drága az eszközök telepítése, azonban több épületet, akár egy egész utcát összekapcsolva sokkal hatékonyabban hasznosíthatják, tárolhatják a geotermikus és napenergiát. Ilyen megújuló energiák lehetőségeiről gondolkodnak közösen Rácalmás tekinteben is. Erről, a távhőrendszerek zöldítéséről, Rácalmás okos fejlesztési stratégiájáról, és további norvég-magyar együttműködésről esett szó a szemináriumon.

 

Aktuálisenergiatakarékosságenergiafelhasználásnapenergia-hasznosításZöld energia Rácalmásnapkollektor