2024.06.15, Szombat

Felsőváros II. világháborús áldozatainak állítanak emlékművet csütörtökön

www.szekesfehervar.hu

2017.10.17. 15:28

Székesfehérvár Önkormányzatának kezdeményezésére, a Honvédelmi Minisztérium valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség összefogásával csütörtökön, 17 órakor, a Felsővárosi templom előtt, a Szent Sebestyén téren lesz Nagy Edit szobrászművész Felsőváros II. világháborús áldozatainak emlékére készített alkotásának avatóünnepsége.

Az ünnepség előkészületeiről, részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be hétfőn, a Hiemer-házban.

 

 

A felsővárosiak és az onnan elszármazottak pontosan tudják, hogy a II. világháborúban rengeteg civil áldozatul esett. Mivel ez a városrész mezőgazdasági jellegű volt, még jóval a háború után is sok bombát találtak a földeken, amelyek rengeteg civil áldozatot szedtek. Vizi László Tamás történésszel beszélgetve ébredtem rá, – saját érintettségem mellett – hogy míg az I. világháború áldozatainak emlékére több emlékművet is emelt a város, addig ezt a II. világháború esetében nem tettük meg. Felsővárosban szinte nincs olyan család, aki ne ismerne olyan rokont vagy barátot, aki megsebesült vagy meghalt. Ezért üzenjük a családtagoknak, az érintetteknek, leszármazottaknak, minden Felsővárosinak és Székesfehérvárinak, hogy csatlakozzanak hozzánk, és ha tehetik, legyenek ott október 19-én, 17 órakor a Szent Sebestyén parkban, az emlékmű avatóünnepségén.” – fogalmazott Brájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere.

 

 

A régebbi századok háborúi jellemzően a harctereken zajlottak. Az I. világháború átmenetet képzett ilyen szempontból, majd a II. világháború volt az, amelyik kilépett a hadszínterekről és rengeteg polgári, civil áldozatott szedett, sok város is elpusztult. Székesfehérvár többször is gazdát cserélt, óriási áldozatokat szenvedett. Egy katona pontosan tudja, hogy mit vállal, de aki nem katona, annak nem kötelessége mindezt vállalni. Felsővárosban sok játszó kisgyermek vagy földjét művelő ember is áldozatul esett.” – hangsúlyozta Vargha Tamás, honvédelmi miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

 

 

A csütörtöki emlékmű-avatás ünnep és gyász lesz egyszerre. A Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség magától értetődő természetességgel állt az ügy mellé, megtiszteltetés hogy részesei lehetünk e kezdeményezésnek. Felsőváros különösen erős identitású, a hagyományaira építő városrész, ráadásul hosszú évtizedekig nem is lehetett emlékezni. Ezért érthető, hogy addig teljesen nem nyugodhatnak meg, ameddig nem állítanak emléket. Az emlékezés mellett az emlékeztetés is cél; hogy a fiatalok megismerhessék a múltat és annak hatásait. Örvendetes, hogy ebben egy fiatal művész, Nagy Edit kapott szerepet.” – mondta el Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség elnöke.

 

 

11 esztendősen éltem meg azt, amit az emlékezetből kitörölni soha nem lehet. A háború után rengeteg ártatlan ember – főleg gyerek – hunyt el. Kérem tisztelettel a felsővárosiakat, hogy csütörtökön minél többen jöjjenek el 17 órára a templom előtti Szent Sebestyén parkba.” - tette hozzá Felsőváros polgárainak képviseletében Fekete Pál.

 

Galéria

AktuálisSzékesfehérvármegemlékezéscsaládII. világháborúFelsőváros avatóünnepség