2024.04.25, Csütörtök

Felsőoktatási Roadshow Székesfehérváron

www.szekesfehervar.hu

2017.10.09. 13:14

A diákok két egyetem egy-egy hallgatójától hallhattak beszámolót arról, hogy milyen lehetőségeket kínál a duális képzés.

Hirdetés

A Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjaihoz érkezett el hétfőn a Felsőoktatási Roadshow. A rendezvényen a középiskolások megtudhatták, hogy milyen alapképzéseket kínál a városban az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, vagy a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa. Október 16-án hétfőn 13 órától Felsőoktatási Expo-t is lesz majd az Alba Regia Sportcsarnokban.

 

 

A fehérvári egyetemek kínálatával és a duális képzés előnyeivel ismerkedtek hétfőn délelőtt a Széchenyi István Műszaki Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai. Elsőként Székesfehérvár polgármestere szólt a középiskolás fiatalokhoz, jövőképet vázolva szakmai fejlődésük és egzisztenciális lehetőségeik tekintetében is. Cser-Palkovics András polgármester elmondta, hogy az iparban a fehérvári jövedelmek a legmagasabbak az országban és a székesfehérvári ipari parkokban a legmodernebb robottechnológiával dolgoznak a cégek.

 

 

 „Aki a világ legmodernebb technológiájával akar dolgozni, az ma nem tud jobb helyre menni, mint ez a város. Aki a fejlett technológiát és a biztos egzisztenciát akarja összekapcsolni, itt Fehérváron tudja a legjobban megtenni.” – hangsúlyozta a polgármester, kiemelve, hogy a fehérvári ipari parkokban lévő technológia ma a világ legmodernebb technológiája, aki szólt arról is, hogy a duális képzési rendszer komoly lehetőséget biztosít a cégeknek és a hallgatóknak egyaránt. A polgármester arra kérte a diákokat, hogy amikor családjukkal közösen a továbbtanuláson gondolkodnak, vegyék figyelembe a fehérvári lehetőségek előnyeit.

 

 

A Felsőoktatási Roadshow-n Mészáros Attila alpolgármester mutatott be prezentációt.  elmondta, hogy az önkormányzat éves szinten 150- 200 millió forinttal támogatja a város felsőoktatási intézményeit, támogatja a campus kialakítást és elindította a város egyetemi klubját, a Petőfi Kultúrtanszéket is. Az egyes fehérvári felsőoktatási intézmények képzési kínálatát ismertetve elmondta, hogy az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karának alapképzései között helyet kap a gépészmérnök, villamosmérnök, mérnök-informatikus, műszaki menedzser, valamint a földmérő és földrendező szak is. Ez utóbbi szak esetében újdonság, hogy már angol nyelven is indul. Valamennyi szak duális formában is elvégezhető. Az Alba Regia Műszaki Karon a 2018-2019-es tanévben mintegy 120 duális hely áll rendelkezésre a hallgatóknak 22 cégnél, köztük az Arconic-Köfémnél, a DENSO-nál, az IBM-nél, a Sapa Profiles-nál, a Grundfosnál, a Hanon Systemsné, vagy a Videoton Holdingnál.

 

 

A Corvinuson a 2018-2019-es tanévben az alapszakok között szerepel a gazdálkodási és menedzsment, a pénzügy és számvitel, a turizmus-vendéglátás, illetve a gazdaságinformatikus szak is, ez utóbbi csak levelező formájában. A Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa csaknem 40 duális képzési helyet kínál, többek között az Arconic-Köfémnél, a Videoton Holdingnál, az Emersonnál, az  Albacompnál, a Pannonjobnál, vagy a Polgármesteri Hivatalnál. A Kodolányi János Főiskola alapképzése között az jazz előadó-művészet, az emberi erőforrások, a gazdálkodás és menedzsment, a közösségszervezés, a szociális munka és a turizmus-vendéglátás szerepel.  

A duális képzés előnyeiről szólva Mészáros Attila alpolgármester kiemelte, hogy a résztvevő hallgató a fizetését azokban a hónapokban is megkapja, amikor az egyetemi képzésben van. Egy jól tanuló és jól dolgozó fiatal átlagban több mint 100 ezer forintot kap kézhez.

Ha 4,5-ös átlag felett tanul valaki, duális képzés keretében dolgozik és minden helyi és országos lehetőséget megpályáz és meg is kap, akkor a legjobb esetben akár nettó 379 ezer forintot is hazavihet havonta. 

 

 

A prezentációt követően beszámolt tapasztalatairól a széchenyis diákoknak az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki karának a Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának egy-egy hallgatója is. Mindketten duális képzésben vesznek részt, az Arconic-Köfémnél, illetve a Polgármesteri Hivatalban. A hallgatók kiemelték, hogy egyszerre egzisztenciális biztonságot és kitűnő szakmai tapasztalatot jelent számukra ez a képzési forma.  

 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

Galéria

AktuálisSzékesfehérvárhallgató duális képzésFelsőoktatási Roadshow