2024.03.29, Péntek

Beszorult sérültek mentését gyakorolták a fehérvári tűzoltók

www.szekesfehervar.hu

2017.09.28. 17:27

Moha-Rakódon rendezték meg szeptember 25. és 27. között a megyeszékhely hivatásos tűzoltóinak gyakorlatát.

Hirdetés

 

A tűzoltóknak a műszaki mentésekhez rendszeresített eszközökkel, meghatározott vágási pontokon olyan elővigyázatossággal kellett szétvágniuk a járművek karosszériáját, mintha valóban emberek, sérültek tartózkodtak volna benne. Először az oldalsó ajtókat és merevítő oszlopokat, majd az első szélvédőt távolították el. Ezt követően hidraulikus ollóval és az úgynevezett Force-baltával két oldalról bevágták a tető egy részét, majd felhajtották a karosszériát.

 

www.szekesfehervar.hu

 

A tűzoltók ezután egy frontális ütközés feltételezése alapján folytatták a mentést, mely szerint a sofőr a műszerfal és az eldeformálódott ülés közé szorult. Ilyen esetben az úgynevezett feszítőhengerrel gyorsan és eredményesen lehet a beszorult sérülteket kimenteni.

 

www.szekesfehervar.hu

 

A katasztrófavédelmi kirendeltség a hivatásos tűzoltók szakmai képzésének részeként félévente szervez hasonló műszaki mentési, roncsvágási gyakorlatokat az Alcufer Fejér megyei telephelyén. A gyakorlat célja, hogy a tűzoltók a műszaki mentési eszközöket minél szakszerűbben, rutinosabban alkalmazzák, annak érdekében, hogy valós helyzetben minél gyorsabban segíteni tudjanak a sérülteken.

 

Forrás: www.szekesfehervar.hu

AktuálisSzékesfehérvárKatasztrófavédelemtűzoltósággyakorlatműszaki mentés