2024.03.29, Péntek

Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum

mti

2017.05.17. 14:14

A Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület 1997 óta hirdeti meg és szervezi Az év múzeuma pályázatot, 2011 óta pedig Az év kiállítása pályázatot. Az előbbire ebben az esztendőben öt intézmény, az utóbbira pedig 16 állandó vagy időszaki kiállítás nevezett be.

Hirdetés

A Petőfi Irodalmi Múzeum főosztályaként működő sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el Az év múzeuma 2016 pályázat fődíját; Az év kiállítása pedig az OSZMI Bajor Gizi Színészmúzeumának Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című tárlata lett.

A két bíráló bizottság a pályázók által beküldött dokumentáció és a helyszíneken szerzett tapasztalatok alapján hozta meg döntését - emlékeztetett a szerdai budapesti eredményhirdetésen a társaság ügyvezető elnöke.

Deme Péter közölte: Az év múzeuma pályázat fődíját a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Kazinczy Ferenc Múzeuma nyerte el a múzeumi munka minden területén felmutatott stratégiai alapú, átfogó és kiegyensúlyozott fejlesztéseiért, továbbá a helyi identitás támogatásában és a régió turisztikai vonzerejének erősítésében elért eredményeiért.

A bíráló bizottság különdíjjal jutalmazta a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot új látogatócsoportok, elsősorban a fiatalok bevonása terén elért eredményeiért, innovatív közösségi projektjeiért, a képzőművészet, különösen a kortárs művészet bemutatásában és támogatásában vállalt erőfeszítéseiért.

Elismerő oklevélben részesült a dunaújvárosi Intercisa Múzeum, a budapesti PIM, valamint a Tokaji Múzeum.

Az év kiállítása pályázat második fordulójába került hét kiállítás közül a fődíjat az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bajor Gizi Színészmúzeumában megrendezett Háromszázezer magas Cé - Simándy 100 című időszaki kiállítás kapja (kurátorok: Simándi Katalin és Sipőcz Mariann, látvány: Mihalkov György), amely rendkívül gazdag kommunikációs készlettel tette befogadhatóvá és avatta időtállóvá egy múltbéli művész életét és életművét.

A bíráló bizottság különdíjban részesíti a BTM Kiscelli Múzeum #moszkvater - A Széll Kálmán tér története című időszaki kiállítását (kurátorok: Simonovics Ildikó és Maczó Balázs), amely a média és a nagyközönség bevonásával interaktív módon örökítette meg egy ikonikus városi tér társadalmi szerepét.

Elismerő oklevélben részesül az egri Dobó István Vármúzeum Lőpor füst - kövek között című állandó tárlata; a Magyar Természettudományi Múzeum "Igéző virágok szemlélésében" - Haynald Lajos hagyatéka című időszaki kiállítása; a Paksi Városi Múzeum Paksi Metszet című állandó kiállítása; a Pesterzsébeti Múzeum "Doktor úr kérem." Egészség-ügyek és orvos történetek Pesterzsébeten a XX. században című időszaki kiállítása; továbbá a Tatabányai Múzeum Metamorfózis - Ember és természet kapcsolata az Által-ér völgyében című állandó kiállítása.

A Pulszky Társaság szakmai, érdekképviseleti, szervezeti munkája terén hosszú időn át folytatott, kiemelkedő és jelentős tevékenység elismerésére alapított Éri István-díjat Szűcsné Zomborka Márta néprajzos szakember, a társaság alapító tagja, alelnöke kapta.

A magyar múzeumügy fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló szakemberek elismerésére szolgáló Pulszky Ferenc-díj jutalmazottja Kriston Vízi József etnográfus, kultúraközvetítő, korábbi főtitkár, a 40 éven aluli szakemberek munkáját elismerő Pulszky Károly-díjat pedig Hegedűs Krisztián néprajzos-történész muzeológus veheti át.

Az eredményhirdetésre, a díjak és oklevelek átadására szombaton kerül sor a Múzeumok Majálisa keretében.

 

Forrás: mti

AktuálispályázatDunaújvároselismerő oklevélIntercisa Múzeum