2024.04.19, Péntek

Terjed az influenza! – Az óvodások közel fele hiányzott Székesfehérváron

Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály

2017.02.02. 13:49

Az elmúlt héthez viszonyítva valamennyi korcsoportnál – a középkorúaknál több mint duplájára – emelkedett az orvosnál influenzaszerű tünetekkel megjelent betegek száma. A középkorúaknál több mint duplájára.

Hirdetés

Az orvoshoz forduló betegek 46,6%-a a 0-14 éves; 23,5%-a a 15-34 éves; 24,6%-a a 35-59 éves és 5,3%-a a 60 éves, illetve az e feletti korosztályból került ki. A betegek közel felét a gyermekek köréből jelentették.

Az influenza figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján végzett becslés szerint 2017. január 23 és január 29. között (2017. 04. hetében) a megye területén 3639 fő, az előző hetinél 46,3%-kal több beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A 100 ezer lakosra vonatkoztatott megyei megbetegedési arány 869,6%ooo volt.

Az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz forduló betegek aránya mindhárom járási népegészségügyi osztály illetékességi területén tovább emelkedett. A területek érintettsége között ezen a héten is jelentős különbség figyelhető meg.

A Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 1086,3%ooo (előző héthez képest 44,9%-os emelkedés), a Dunaújvárosi Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területén 750,1%ooo (előző héthez képest 54,9%-os emelkedés); a Móri Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén pedig 407,7%ooo (előző héthez képest 33,3%-os emelkedés).

A megye egész területén a 100 ezer lakosra vonatkoztatott megbetegedési arány az utóbbi 5 hétben folyamatos emelkedést mutatott és mindhárom Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén jelentősen túllépte a járványos küszöb értéket, a megyére vonatkoztatva a 4. héten elérte a járványos küszöb érték közel hatszorosát. Az influenza aktivitás a magas tartományban van.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 3. héten már jelzett, Székesfehérvári Járási Népegészségügyi Osztály illetékességi területén lévő egyik óvodában az elvégzett laboratóriumi vizsgálat influenza A vírus kóroki szerepét igazolta.

Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 4. héten a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi Osztály illetékességi területéről négy óvodából érkezett bejelentés. 

Az egyik óvodában a megbetegedések a 3. hét közepén, egy másik óvodában a hét végén kezdődtek magas lázzal, torokfájással, köhögéssel és felsőlégúti huruttal. A hiányzások aránya elérte a 42%-ot, illetve a 39%-ot. További két óvodában a megbetegedések a 4. hét közepén kezdődtek magas lázzal, köhögéssel. A hiányzások aránya 46, illetve 47%-os. Mind a négy intézményben a megbetegedés a dolgozók között is előfordult. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézmények egyikében sem került sor. Az etiológia tisztázására a mintavételezés folyamatban van.

Az 5. hét elején érkezett további halmozódásról bejelentés a Székesfehérvári Járási Hivatal Népegészségügyi osztály illetékességi területén lévő óvodából, ahol a megbetegedések az 5. hét elején kezdődtek magas lázzal, náthával, köhögéssel. A megbetegedések a gyermekek körében fordultak elő. Az etiológia tisztázására a mintavételezés folyamatban van. A működés átmeneti felfüggesztésére a jelzett gyermekintézményben nem került sor.

Magyarországon 2016. 40. hetétől a jelentés elkészítéséig a beküldésre került légúti mintákból 307 betegnél igazoltak influenza A és hét betegnél influenza B vírus okozta fertőzést. Tizenhét esetben adenovírus, 14 esetben légúti óriássejtes vírus kóroki szerepét állapították meg.

Megyénk területéről a jelentés írásáig 16 influenza A, 1 influenza B és 1 légúti óriássejtes vírus került azonosításra.

Influenza figyelőszolgálat adatai (megbetegedési arány 100 ezer lakosra) 2016/2017. évi influenza szezonban, Fejér megyében:

A kórházban ápolt betegek védelme érdekében Fejér megye valamennyi fekvőbeteg intézményeiben 2017. január 19-től kórházi látogatási tilalom valamennyi osztályra kiterjedően továbbra is érvényben marad.

AktuálisinfluenzaFejér megyeóvodásmegbetegedésNépegészségügyvírus terjedés