2024.04.19, Péntek

Emlékezzünk együtt a kommunizmus áldozataira!

szekesfehervar.hu

2017.02.22. 16:33

A Magyar Köztársaság Országgyűlésének 2000. június 13-án elfogadott határozata alapján minden évben február 25-én tartják a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapját. Székesfehérvár és Fejér Megye Önkormányzata idén is megemlékezést tart ezen a napon 11 órakor az 56-osok terén.

Hirdetés

A kommunizmus áldozatairól először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban. Azóta is minden évben sor kerül az emlékünnepségekre, emlékeztetőként és figyelmeztetőként a korszak történéseire, a tanulságok levonására. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le a szovjet megszálló hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, jóllehet a politikust országgyűlési képviselő lévén védte mentelmi joga. Az Emléknap évről-évre való megszervezésének az a kitűzött célja, hogy emberközelbe hozza a kommunizmus korszakát a mai fiatalok számára, és megemlékezések segítsenek megérteni a felnövekvő generációknak, mi történt Magyarországon 1945 és 1989 között.

A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Fejér Megye Önkormányzata közös megemlékezést tart. Az ünnepség február 25-én, szerdán 11.00 órakor kezdődik az 56-osok terén (Budai út). Megemlékező beszédet mond: Törő Gábor országgyűlési képviselő. Közreműködnek a Ciszterci Szent István Gimnázium diákjai.

 

AktuálisSzékesfehérvármegemlékezésKommunizmusFejér Megyei Önkormányzat2017Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja