2024.02.23, Péntek
Veszélyjelzés: Ónos eső Fejér megyében!
Kép: illusztráció

Veszélyjelzés: Ónos eső Fejér megyében!

fejer.katasztrofavedelem.hu

2017.01.31. 10:07

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása értelmében Fejér megyében jelenleg 2. fokú, narancs figyelmeztetés van érvényben a várható ónos eső miatt. A veszélyjelzés értelmében tartós, több órás ónos eső is előfordulhat, a csapadékmennyiség meghaladhatja az 1 mm-t.

Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország túlnyomó részén csapadékra lehet számítani, elsősorban ónos eső, helyenként pedig hó formájában. Az ország északi felében gyenge havazás alakulhat ki, majd délelőttől nyugat felől, főként a Dunántúlon már előfordulhat helyenként kisebb ónos eső. A csapadék a délutáni óráktól várhatóan intenzívebbé válik. Kedd éjfélig az Északi-középhegység térségében maximum öt centiméter hó hullhat, de Nógrád megyében, illetve Pest megye északi részein ennél több is.

Az ország döntő részén – Győr-Budapest-Debrecen vonaltól délre – jelentős mennyiségű (1-5 milliméter) ónos eső várható a kedd délutáni, esti óráktól az éjféli órákig. Az igen jelentős, öt milliméter körüli ónos eső a Pécs-Budapest vonalon valószínű!

Ilyen időjárásnál a közlekedésben csúszós, jeges utakra és lezárt útszakaszokra kell készülni. Mielőtt útnak indulnának, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre megfelelően felkészített gépkocsival szabad elindulni. Gyalogosan és gépjárművel is fokozott óvatossággal kell közlekedni. Akik a tömegközlekedést választják, megnövekedett várakozási időre számítsanak.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit. Használják a katasztrófavédelem ingyenes tájékoztató alkalmazását (VÉSZ). Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/ -n olvashat.

AktuálisidőjárásKatasztrófavédelemFejér megyeónos esőnarancs figyelmeztetés