2024.04.16, Kedd

Kezdetét vette az ökumenikus imahét

mti, regiohir.hu/fejer

2017.01.15. 12:31

A nyolcnapos programsorozat a magyarországi egyházak egyik legnagyobb közös rendezvénye - közölte a szervező Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT).

Hirdetés

A MEÖT és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közös programját megnyitó szertartást Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek és Gáncs Péter evangélikus püspök, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezeti. Az istentisztelet liturgiájában részt vesznek az ökumenikus tanács tagegyházainak vezetői.

Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért - olvasható a közleményben.

A Wittenbergből indult reformáció 500. évfordulója alkalmából az Egyházak Világtanácsa az imahét anyagának összeállítására a Németországi Keresztény Egyházak Tanácsát kérte fel. A programsorozat általuk választott idei témája a megbékélés, mottója a Pál apostol Korintusiakhoz írt második leveléből vett mondat: "Krisztus szeretete szorongat minket". Az imahét szimbólumai a megosztottságot jelképező fal és a Jézust, a "világ világosságát" jelképező gyertya - írták.

Az imahét záró eseménye a keresztény-zsidó imaóra, amelyet január 22-én tartanak a terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban Erdő Péter és Frölich Róbert országos főrabbi részvételével.

Az ökumenikus imahetet 1908 óta rendezik meg, az eseményen először csak az anglikán és a katolikus egyház tagjai vettek részt, és csak az egyesült államokbeli Graymoorban tartották meg. A program Magyarországon mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza.

A 2017. esztendő ökumenikus imahetén Székesfehérváron vasárnaptól vasárnapig a katolikus és protestáns felekezetek papjai, lelkipásztorai és hívei összesen hat templomi helyszínen találkozhatnak:

2017. január 15-22. (V.-V.) 18:00 ökumenikus imahét programja

  • Január 15. (vasárnap) 18:00  Evangélikus templom: Spányi Antal római katolikus megyés püspök
  • Január 16. (hétfő) 18:00 Öreghegyi római katolikus templom: Bencze András evangélikus lelkész, püspök helyettes
  • Január 17. (kedd) 18:00 Evangélikus templom: Tornyai Gábor római katolikus plébános
  • Január 18. (szerda) 18:00 Baptista imaház: Somogyi László református lelkészi elnök
  • Január 19. (csütörtök) 18:00 Baptista imaház: Berze János református lelkész 
  • Január 20. (péntek) 18:00  Széchenyi úti református templom: Révész Lajos baptista lelkész
  • Január 21. (szombat) 18:00 Budai úti református templom: Kovács Dániel baptista lelkész
  • Január 22. (vasárnap) 18:00 Bazilika: Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke
AktuálisSzékesfehérvárFejér megyeökumenikus imahétegyházi programsorozat