2024.04.25, Csütörtök

Határon túli gyerekek és felnőttek léptek fel Székesfehérváron

okkfehervar.hu

2016.12.11. 15:32

A Délvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett vendégek lakóhelyük népzenei világát mutatták be XI. Adventi Jótékonysági Esten, a Városházán.

Hirdetés

A Városháza Dísztermében jártak pénteken azok a határon túli gyerekek és felnőttek, akik az esti XI. Adventi Jótékonysági Esten mutatják be lakóhelyük népzenei világát.

A Délvidékről, Erdélyből és Kárpátaljáról érkezett vendégeket dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte, és örömét fejezte ki, hogy a szép hagyományokkal bíró Jótékonysági esten fellépők székesfehérvári látogatásuk során a Városházát is felkeresték. „Büszkeséggel tekintjük az ország történelmi fővárosának Székesfehérvárt, és ha itt a Díszteremben olvasható történelemi eseményeket végignézzük, látható, hogy a nemzet történelmére, mindennapjaira, fejlődésére kiható eseményekről van szó. Az Aranybullát szimbolikusan bemutató festmény és az Aba-Novák-alkotás is a város történelmi jelentőségét mutatja. Ezért van felelősségünk ma is, határon innen és túl magyar honfitársainkkal kapcsolatban – legyen az egy jótékonysági est, vagy akár más rendezvény.” – fejezte ki a polgármester. Felidézte egy ide látogató csángó csoport véleményét, hogy egyszer minden magyarnak el kell zarándokolnia Fehérvárra, Szent István szarkofágjához, amely üzenet a város polgárainak azt jelzi, hogyan gondolkodjanak múltról, jelenről és jövőről. A polgármester kellemes itt tartózkodást kívánt és áldott, boldog karácsonyt.
Deák Lajosné, a határon túli magyarokkal kapcsolatos feladatok tanácsnoka elmondta, hogy éppen tegnap érkeztek haza Csángóföldről, ahova jótékonysági csomagokat vittek gyerekeknek. Megköszönte a családoknak, akik a határon túli vendégek elszállásolásában segítenek, és köszönetet mondott a Jótékonysági Esten fellépő gyerekeknek, majd jó felkészülést és jó szórakozást kívánt.

A vendégek átvették a város szimbolikus ajándékait, majd Kiss Erika idegenvezető bemutatta nekik a Városháza történelmi-kulturális értékeit.
A Pusztinában élő csángó gyerekeknek az önkormányzat támogatásával a Ciszterci Szent István Gimnázium, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda, valamint a Talentum Református Általános Iskola gyűjtött adományokat. A delegációval érkezett vissza Pusztinából az a négy csángó fiatal, akik Székesfehérváron vendégeskednek. A Jótékonysági Estre a délvidéki Bácskossuthfalváról, az erdélyi Csíkszeredából, valamint a kárpátaljai Beregszászról érkeztek gyerekek és felnőttek.  

A jótékonysági rendezvényt a Székesfehérvári Egyházmegye, valamint a Székesfehérvári Református Egyházközség szervezi, amelynek bevételét a Kárpátaljai Református Egyházkerület Idősek Otthona, valamint a Lea Otthon Családok Átmeneti Otthona javára fordítják. A határon túli fiatal szavalók, népzenészek és néptáncosok mellett többek között fellép Miklósa Erika Kossuth-díjas operaénekes, Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, Boncsér Gergely operaénekes és Bordás Barbara énekművész is.  

AktuálisSzékesfehérváradventhatáron túlijótékonysági est