2024.04.27, Szombat

A koronázási palást a holnap kezdődő Királyi Napok központi motívuma

szekesfehervar.hu

2016.08.11. 14:54

Impozáns megnyitó ünnepséggel kezdődik a Székesfehérvári Királyi Napok pénteken 20.30-kor: Beethoven István király nyitányára készült el az idei fényjáték, amely a Városház téren lesz látható.

Hirdetés

A Szent István ünnepe köré szervezett rendezvénysorozatnak az idei évben a magyar koronázási palást a központi motívuma: az idei fényjáték is az aranyhímzésű, pompás királyi szimbólumról szól. Az animációs filmalkotást Falvay Miklós készítette Beethoven István király nyitányára.

 

A fényjátékban megjelennek az ábrázolás motívumai, és a palást anyagának a textúrája is fontos szerepet kap a művészi megformálásban. A koronázási jelkép életre kel az animációban, a palástba belehímzett mindenség a képek, színek, formák és a mozgás eszközeivel elevenedik meg. A film végére válik teljessé az impozáns koronázási jelkép – az ünnep méltóságát, felemelő dinamikáját tolmácsolva.

Az ünnepi nyitórendezvényen közreműködik az Alba Regia Szimfonikus Zenekar, Bágyi Balázs és dobosai, Szirtes Edina Mókus és a Koronázási Ünnepi Játékok zenekara.  A történelmi óriásbábok bevonulását Blaskó Péter mutatja be a közönségnek. A megnyitó végén hagyományosan felkapcsolják a Fény utcát: a mozgó történelmi képregény idén II. (Vak) Béla király életének legfontosabb mozzanatait mutatja be a Fő utcai épületek falain. A Zichy színpadon pénteken Miklósa Erika világhírű, Kossuth-díjas operaénekes és a Bon-Bon zenekar koncertje zárja a napot.

A programra minden fehérvári és Fejér megyei lakost, valamint a városban vendégeskedő turistát szeretettel várnak!

A részletes program megtekinthető az esemény weboldalán.

 

KultúraSzékesfehérvárkirályi napok