2024.03.29, Péntek

Szent István városa tele van élettel

szekesfehervar.hu

2016.08.19. 10:56

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál, a Székesfehérvári Királyi Napok koronája augusztus 20., Magyarország állami ünnepe. Ünnepel az egyház, a város – ünnepelni hívják a megye, a térség és az egykori koronázóváros lakóit, valamint a Fehérvárra látogató turistákat.

Hirdetés

A rendezvénysorozat családi programokkal, a XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivállal, a Királyok menetével, a Fény utcával és az ünnepi tűzijátékkal búcsúzik a hétvégén, miközben már a jövő hétre is előretekinthetünk a Minifoci EB megnyitójával.

 

 

„Szeretettel hívjuk Székesfehérvár lakosait és minden érdeklődőt a Fehérvári királyok menete felvonulására, valamint a Nemzetközi Néptáncfesztivál és a Belváros családi programjaira, amelyek évről évre nagy sikerrel zajlanak az augusztus 20-i hétvégén.” – invitál a Székesfehérvári Királyi Napok záró rendezvényeire Róth Péter alpolgármester.

 

Szent István napján, szombaton, a Bazilikában 10.30 órakor ünnepi szentmisével emlékeznek a keresztény magyar államalapításra és az első magyar királyra. A szertartást Spányi Antal megyés püspök celebrálja, majd a szentmise után megáldja az életet, a megélhetést és az otthont is jelképező új kenyeret.

 

A nyári összművészeti fesztivál utolsó hétvégéjén a Belváros Szent István városa - Tele élettel! mottóval várja a családokat. Az egész napos programok a Városház téren 12.30 órától kezdődnek az egyházi szertartást követően, kedvezőtlen időjárás esetén esőhelyszíneken valósulnak meg. A Csillag cirkusz szórakoztató látványosságai mellett a gyermekek számára felépített várban ki lehet próbálni a kardvívást sisakkal, pajzzsal, a lányok pedig fátylakba, királylányruhákba öltözve nézhetik a sárkányviadalt. A vállalkozó szelleműek célba lőhetnek ágyúval vagy akár kipróbálhatják magukat Paprika Jancsi Csúzlidájában.

 

A XXI. Nemzetközi Néptáncfesztivál programjai a Királyi gyermekjátszóval folytatódnak 14.30 órától, a gyerekeket a Fesztiválligetben várják (esőhelyszín a Táncház), majd 16 órakor a Fejér Megyei Néptáncegyüttesek adnak műsort.

 

A Fehérvári királyok menete 17 órakor indul a Koronás Parkból a Mátyás király körúton és a Városház téren át a Szent István térre. Az ünnepi felvonulásban főszerepet kap a 15 közel öt méter magas királyi óriásbáb, továbbá részt vesznek a hagyományőrzők és a Kárpát-medencei meghívott vendégek.

 

„Táncra, magyar!” – a határon túli táncegyüttesek gálaműsorát 19 órától élvezheti a közönség a Zichy színpadon (esőhelyszín: Vörösmarty Színház). Fellép az erdélyi Háromszék Táncegyüttes, a felvidéki Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes, a Szabadka Táncegyüttes a Vajdaságból és a házigazda Alba Regia Táncegyüttes felnőtt és senior csoportja. A Zenepavilonban 22 órától a Zombori Zenekar szórakoztatja az egybegyűlteket, majd a néptáncfesztivál augusztus 20-i programjait a nemzetközi folkest zárja a Táncházban. 21 órától éjfélig utoljára látható szombaton és vasárnap a Fény utca: a mozgó történelmi óriás képregény II. (Vak) Béla király életének mozzanatait mutatja be az arra járóknak.

 

Augusztus 21-én, vasárnap 10 órától folytatódnak a Szent István városa - Tele élettel! egész napos családi programjai a Belvárosban. A Városház téren, a Mátyás király emlékműnél és a Virágóránál közreműködnek: a HírBeleBumm, a Karzat Színház, a Levendula Játszóház és Alkotóműhely, a Netz Táncprodukció és a Paprika Jancsi Csúzlizdája.

 

Délután három órakor a Városház téren köszöntik a EMF EURO 2016 kispályás labdarúgó Európa-bajnokság résztvevőit, a rangos sportesemény hivatalos megnyitóját 16.30 órakor a Palotai úton felállított labdarúgópályán tartják, ahol ezt követően elkezdődik a verseny a magyarok első mérkőzésével. Hagyományosan a Székesfehérvári Királyi Napok zárónapján városunkban vonulnak fel a Magyarországi Borrendek, most vasárnap fél hétkor mutatkoznak be a Zichy Színpadon.

 

A néptáncfesztivál este a Belvárost körülölelő színes és mozgalmas felvonulással és zárógálával ér véget. Az ünnepi tűzijátékot vasárnap 22.30 órakor a Palotavárosban rendezik meg a Székesfehérvári Királyi Napok befejező programjaként. (Eső esetén a Kispályás Labdarúgó EB záró napján, augusztus 27-én kerül sor a programra.)

Helyi hírekkirályi napokaugusztus 20.