2024.02.29, Csütörtök

A Velencei-tó vonzotta a legtöbb vendéget a közép-dunántúli régióban

2015.12.04. 09:45

Hirdetés

A közép-dunántúli régión belül a Velencei-tó és Székesfehérvár az első két helyet foglalja el 161.840, illetve 92.248 vendégéjszakával a kereskedelmi szálláshelyek tekintetében, ami a régió forgalmának 29,5 százalékát jelenti - közölte a Magyar Turizmus Zrt. Közép-dunántúli Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója csütörtöki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Lencsés Tamara elmondta, hogy csaknem 20 százalékos részesedéssel áll az első helyen a Velencei-tó és környéke, a második helyen Székesfehérvár és térsége szerepel, a harmadik helyet pedig Tata és környéke foglalja el a közép-dunántúli régión belül a vendégéjszakák számát tekintve 2015 januárja és szeptembere közötti adatok alapján.
A számok növekedése elsősorban a régió több százmilliárd forintos fejlesztéseinek köszönhető, melyek a minőségi turizmust célozták - fűzte hozzá.

A kereskedelmi szálláshelyek bevétele országosan 166,5 milliárd forintot tett ki az év első kilenc hónapjában, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, ezen belül a közép-dunántúli régió mintegy 7,5 milliárd forintos bevételt realizált - jegyezte meg.
Bár jellemzően belföldi vendégek látogatják a régiót, arányuk fokozatosan csökken a külföldiekhez képest az elmúlt esztendőkben - tette hozzá Lencsés Tamara. Kiemelte: 2014-ben a hazánkba érkező lengyel turisták száma közel 17,5 százalékkal növekedett.
A közép-dunántúli régió tranzit jellegű, sokan csupán átutaznak rajta, de a térség folyamatos fejlesztésének hála ez a közeljövőben egyre kevésbé lesz jellemző - hangsúlyozta az igazgató, hozzáfűzve, hogy a régiót jellemző kulturális turizmust tovább erősíti a kastélyprogram, melynek eredményeként számos megújult épületet és kastélyparkot adtak át a közelmúltban, a Velencei-tó környékén pedig elsősorban az egészségturizmus fejlesztésére helyezik a hangsúlyt.
Az elmúlt időszak fejlesztéseiről szólva Lencsés Tamara kiemelte a Somló-hegy térségében zajló közel 22 milliárd forintos beruházást, mely az elmúlt öt esztendőben valósult meg, szólt a veszprémi állatkertben zajló 1,2 milliárd forintos fejlesztésről és a székesfehérvári régészeti parkról, melyet decemberben adnak át.
Az MTI kérdésére válaszolva Varga-Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatóságának igazgatója elmondta, hogy 2015 első kilenc hónapjában összesen 1 millió 322 ezer vendég kereste fel a régiót és összesen 4 millió 371 ezer vendégéjszakát töltöttek ott. Ez a vendégek számában mintegy 3 százalékos, míg a vendégéjszakák számában 0,1 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. 

Forrás: MTI

Galéria

Gazdaságturizmusvelencei tóSzékesfehérvárközép-dunántúl