2024.05.26, Vasárnap

Új versenymedencét kap, és világversenyek színhelye lehet a székesfehérvári uszoda

2016.06.28. 13:41

A városi uszoda fedett versenymedencével bővül, a régebbi medencét és a strandot is tovább fejlesztik.

Új, fedett versenymedence épülhet Székesfehérváron a Csitáry G. Emil Uszoda mellett az úszó- és vízilabdasport helyi körülményeinek javítása érdekében. A hírt Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke jelentette be egy székesfehérvári sajtótájékoztatón.  

A versenymedence a strand területén egy új épületben kapna helyet és összekötnék a jelenlegi fedett uszodával. A végeredmény két fedett, egy nyitott, de télen fedhető medence és jelentősen megnövekedő vízfelület lenne.

Gyárfás Tamás hangsúlyozta, a jövő évi budapesti vizes világbajnokság egyik kiegészítő helyszíne is lehet a város, miután több ország jelezte már, a fővároshoz közeli nyugodt felkészülési helyet keres. Hozzátette, amennyiben a Csitáry G. Emil Uszoda harmadik medencéje is elkészül, a jövőben akár Székesfehérvár is alkalmas lehet egy-egy világverseny megrendezésére. Csakúgy, mint a jövő héten Hódmezővásárhely, ahol junior úszó Európa-bajnokságot rendeznek. Az elnök nagy örömnek nevezte, hogy a a Jövő Bajnokai Program is köszönhetően Sebestyén Dalma személyében úszó olimpikonja is van Székesfehérvárnak.

 

Megújuló erőforrásokkal és csúszdákkal fejlesztenek

 

Cser-Palkovics András polgármester az MTI kérdésére közölte: a sportkomplexum második fedett medencéjét szeretnék mielőbb megépíteni, ehhez a forrást már keresik. A TAO-rendszert próbálják igénybe venni, az önerőt és a későbbi üzemeltetést is a város állná. Amint a forrás rendelkezésre áll, várhatóan két év alatt megépül az új medence.

A városvezető megjegyezte, hogy a meglévő uszoda felújítási munkálatai is hamarosan megkezdődnek a város operatív programjából. A tervezési szakaszban lévő beruházás során energetikai korszerűsítést és megújuló energiaforrások felhasználását valósítanák meg. Ezen kívül a strandra kültéri csúszdákat is terveznek telepíteni, hogy nyitott élményfürdőként is funkcionálhasson a nyáron nyitott medence.

Cser-Palkovics András elmondta még, hogy a szövetség Jövő Bajnokai Programja keretében tavaly közel 30 milliós, idén további 13 millió forintos fejlesztést végeztek, illetve végeznek a fedett uszodában. Idén a fedett medence rajtköveit teljesen felújítják és egy új elektronikus úszó időmérő berendezést vásárolnak.

Bozai István városgondnok közölte, a szövetségi támogatásból tavaly a strandmedence felületét fóliával burkolták, így egy modern, feszített víztükrű medence jött létre. Emellett digitális iramórát is beszereztek. 

mti

Galéria

Helyi hírekSzékesfehérvárfejlesztéscser-palkovics