2024.07.18, Csütörtök

A Tordasi Tájház várja vendégeit a hétvégén

2016.04.21. 08:47

A Magyarországi Tájházak Szövetsége idén is megrendezi a Tájházak napja című országos rendezvénysorozatát április 23-24-én. A programsorozatra először 2013-ban került sor, és a cél az volt, hogy tavasszal, az év egy napján tájházaink az érdeklődők figyelmének középpontjába kerülhessenek, és a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a látogatók előtt. A Fejér megyei Tordasi Tájház is csatlakozott a programhoz, várják az érdeklődőket.

Az eseményhez csatlakozó tájházak országszerte a legtöbb helyszínen ingyenesen várják a vendégeket. Meghatározott időpontokban szakvezetéssel mutatják be az egyes épületek berendezéseit. Sok helyütt hagyományőrző csoportok lépnek föl a helyszínen, s kézműipari termékeket lehet megtekinteni, vásárolni, vidám eszem-iszommal egybekötve.

Tordasi Tájház

A szlovák („tót”) paraszti ház két szobából állt, középen a pitvar és a konyha helyezkedett el. A lakóház folytatásában a kamra, pince lejáró, istálló, majd a fészer, benne ólakkal, következett. A porta a szérűvel, udvarral és kis konyhakerttel zárult. A házak kivétel nélkül nyeregtetősek voltak, falazatuk sárból készült, kisméretű ablakokkal, rajtuk zsalugáterrel. A három osztatú lakás más magyar paraszti házakhoz hasonlóan volt elrendezve. Az első szoba, egy generációs család esetében, volt a tiszta szoba, míg a hátsó szoba szolgált hálóhelyül. Két generációs család esetében az első szobában az öregek laktak, a hátsó szobában a fiatalok, majd később ez a helyzet változott. A szobák padozata hajópadló és döngölt földpadló (mázolt). A konyha kicsi volt, a jellegzetes szabadkémény meghatározta a kemence, a beépített kályha elhelyezkedését. A konyha dísze a fazekas polc volt, amelyet a szabadkémény mestergerendájára helyeztek. Erre a fazekasok által készített szép, vagy kevésbé ízléses tányérokat, cserépedényeket helyeztek el. A ház falait kívül belül fehérre meszelték, a plafon deszkáit kékfestővel kékre mázoltak.

A Tájházrekonstrukció, mivel  az egyesület és korábban az önkormányzat sem tudott arra alkalmas parasztházat vásárolni. A tervezés nagy körültekintéssel és alapossággal történt, segítségül híva a még fellelhető és egyben az utolsó 1890-es években épült parasztház, valamint a TORDAS, a BALOG ELEMÉR SZÖVETKEZETI MINTAFALU című HANGYA kiadványban szereplő 1760-1800 táján épült ház terveit. A sok száz, vagy talán ezer óra társadalmi munkával, az egyesület tagsága és pártolói pontot tettek egy 70 éves terv végére: 2010. szeptember 25-én a közönség számára ünnepélyesen átadásra került a Tájház. A Tájházat két szoba, a pitvar és a konyha, valamint egy fészert alkotja. Az összegyűjtött bútorok, eszközök szerszámok a XX. század első harmadából származnak, néhány eszköz a XIX. századból való, helyben gyűjtött eszközök, tárgyak. Szablyár Péter írásából: „Ezért újat emeltek, hogy keretet adjanak annak a közösségi életnek, amelynek hajszálgyökerei valahol ezekhez, ahol híd épülhessen a múlt és jelen közé! Biztosan lesznek fanyalgók, nevezéktani vitát kezdeményezők, de az élet ettől ezekben az újsütetű intézményekben tovább fog bonyolódni, reményeink szerint a közösségek megelégedésére, önmagunkra találásuk helyszíneként!”

forrás: fesztiválkalauz.hu

Galéria

Helyi hírekTájházak NapjaTordasMagyarországi Tájházak Szövetsége