2024.06.18, Kedd

Te is szedd Fejér megyében!

2016.04.12. 09:42

Fejér megyében több település is csatlakozott a TeSzedd ! – Önkéntesen a tiszta Magyarországértelnevezésű önkéntes akcióhoz. Április 28-május 1. között szerte az országban önkéntesek ezrei szabadítják meg az eldobált hulladéktól szűkebb-tágabb környezetünket.

Az utak mellett, erdők szélén szemétkupacok tömkelege a mementója az emberi hanyagságnak és felelőtlenségnek. A felhozatal változatos, van itt televízió, háztartási hulladék, építési törmelék, kutyatetem, jobb sorsra érdemes Miki egér, és rengeteg PET palack. Számos olyan hulladék, amely szelektíven gyűjthető és újra felhasználható vagy komposztálható lett volna. Ehelyett most az egész megy a lerakóba vagy a szemétégetőbe.

A Teszedd! akciót idén immár hatodik alkalommal szervezi a Földművelésügyi Minisztérium és az OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság. A megyéből Gárdony, Székesfehérvár, Pákozd is csatlakozott.

- Az egyik szemem sír, a másik nevet. Sajnos még mindig bőven van mit összeszedni az országban. Ráadásul ahol összeszedjük, újratermelődik a szemét, bár azért csökken a mennyisége – nyilatkozta Móni István, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség (OKTF) projektmenedzsere.

- Másrészt viszont örömmel tölt el, hogy évről-évre egyre több önkéntes van, aki részt vesz az akcióban. Tavaly például 170.000-en voltak országszerte – tette hozzá.

Tavaly 2300 tonna szeméttől szabadították meg az országot az önkéntesek, azaz 4 nap alatt gyakorlatilag 900 kukásautót raktak tele.

Az önkéntes akcióra iskolák, lakóközösségek, magánszemélyek, vállalatok és önkormányzatok jelentkezését várják az akció honlapján, a szelektalok.hu/teszedd oldalon. Az önkénteseket kesztyűvel és szemeteszsákokkal látják el a szervezők. Az önkéntesek szintén a  szelektalok.hu/teszedd oldalon tájékozódhatnak a helyszínekről és a találkozási pontokról.

 

Galéria

Aktuálisönkéntesszemétszedéste szedd