2024.02.23, Péntek

Szigetvári: az olimpia helyett az egészségügyet kellene finanszírozni

2016.05.20. 11:14

Az Együtt szerint nem a budapesti nyári olimpiai felkészülésre kell jövőre 54 milliárd forint költségvetési pénzt áldozni, hanem az egészségügy finanszírozására.

Hirdetés

Az Együtt szerint nem a budapesti nyári olimpiai felkészülésre kell jövőre 54 milliárd forint költségvetési pénzt áldozni, hanem az egészségügy, azon belül az alapellátás és a háziorvosi ellátás finanszírozására. A megyében jelenleg tíz háziorvosi praxis betöltetlen.

Szigetvári Viktor, az ellenzéki párt elnöke csütörtöki székesfehérvári sajtótájékoztatóján elmondta: a nap folyamán az ország 15 városában 12 politikusuk tartott sajtótájékoztatót; arra kívánták felhívni a figyelmet, hogy jövőre a fővárosi evezőspályák és a Puskás-stadion építése helyett az egészségügyi alapellátás "működőképességének megmentésére", az otthoni szakápolás finanszírozásának növelésére, a mentődolgozók 50 százalékos béremelésére és a háziorvosi praxisokban dolgozók fizetésének emelésére fordítsák a pénzt.
Közölte: Fejérben jelenleg tíz, országosan pedig 250 háziorvosi praxis betöltetlen, és a finanszírozás emelése nélkül négy év múlva ez a szám 400 lesz, és egymillió embernek nem lesz háziorvosa.

A magyar egészségügy válsága nem 2010-ben kezdődött, évtizedek óta fennálló alulfinanszírozottságról van szó, de 2010 óta sokat romlott a helyzet - mondta. Úgy vélte, az általuk javasolt csoportpraxisokkal, háziorvosi praxisvásárlásokat segítő állami hitelprogrammal javulhatnának a kilátások. Követelte, hogy 4 év alatt a jelenlegi százról évi 200 főre emeljék a háziorvosi szakvizsgák keretszámát, hogy betölthetők legyenek a "kiöregedő" háziorvosok miatt megüresedő praxisok.

Az MTI kérdésére elmondta: a következő években az előkészületekre szánt milliárdokat az Együtt oktatásra és egészségügyre költené, valamint a hátrányos helyzetű mikrorégiók felzárkóztatására. A kormány szerint a budapesti olimpia 750 milliárdba kerül majd, szerintük 2000 milliárdos projekt lesz, amire nincs pénze az országnak - tette hozzá.

Szigetvári Viktor hangsúlyozta: szerintük is szükséges a fővárosi infrastruktúra javítása, a hazai sportlétesítmények fejlesztése, de a futballstadion-fejlesztéseket túlfeszítettnek érzik.

A sajtótájékoztatót megelőzően a Fidesz székesfehérvári elnöksége sajtóközleményben szólította fel bocsánatkérésre szólította fel Szigetvári Viktort, aki "korábban a Gyurcsány-Bajnai kormányokban töltött be meghatározó pozíciókat". Szerintük Szigetvári Viktornak bocsánatot kellene kérnie azért, mert "főnöke, Bajnai Gordon, először még Gyurcsány Ferenc dicstelen kormányának egykori fejlesztési minisztereként, majd miniszterelnökként nem támogatta a Szent György Kórház fejlesztését, és ezzel több, mint tízmilliárd forintot vett el Székesfehérvártól, az itteni egészségügytől, valamint Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt a baloldali kormány több mint egy milliárd forintot vett el a székesfehérvári iskoláktól, a fehérvári oktatástól".

Az, hogy emiatt Szigetvárinak kellene-e most bocsánatot kérni, az egy kérdés. De ettől még érdemes lehet újragondolni, milyen hozadékokkal jár az ország minden áron való sportnemzetté fejlesztése? Erre van most a legnagyobb szükségünk?

 

forrás: mti, fejervar.hu

fotó: nol.hu (A kép illusztráció, nem a sajtótájékoztatón készült)

Galéria

Aktuálisoktatásegészségügystadionszigetváriegyüttolimpia