2024.04.27, Szombat
Történelmi időutazás Táborfalván: katonai parádéval ünneplik a honvédség születésnapját
Fotók: HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület

Történelmi időutazás Táborfalván: katonai parádéval ünneplik a honvédség születésnapját

HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület

2023.08.15. 15:00

Idén immáron 8. alkalommal, szeptember 16-17. között rendezik meg Táborfalván a HMFEST Military Fesztivált, ahol a Dél-Angliai „War and Peace Show” mintájára, az idén 175 éves Magyar Honvédség történelmét és hagyományait ismerhetik meg az érdeklődők a különböző programok és látványos bemutatók keretében.

Hirdetés

2023-ban a Magyar Honvédség megalakulásának 175. évfordulója tiszteletére a HMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő Egyesület szeptember 16-17. között, egy igazán autentikus, ikonikus új helyszínen Táborfalván, (Örkénytábor) a volt Magyar Királyi Lovaglótanár-képző és Hajtóiskola Honvéd utca végén található lovaspóló pályáján, egy közel 10 hektáros területen rendezi meg immár 8. alkalommal a Dél-Angliai „War and Peace Show” mintájára a június elején elmaradt látványos hagyományőrző katonai parádéját – derült ki az egyesület lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mint kiemelték, a szervezők nagy örömmel fogadják az évről-évre igen nagy számú érdeklődőt, akik ellátogatnak a térség legnagyobb szabadidős military és sport témájú országos rendezvényére, valamint tematikus fesztiváljára, ahol mindig szeretettel és barátsággal várják a régi és az új jelentkezők részvételét is egyaránt.

A VIII. Hadikultúra és Military Fesztivál a téma kedvelői számára 2 napon keresztül kápráztatja majd el a kilátogatókat, ahol többek között csatajelenetekkel, diorámákkal, military szabadidősport bemutatókkal, gyermekeknek szóló vidám játékokkal, színvonalas military show-al és interaktív katona programokkal is készülnek.

Mindezeknek megfelelően a parádé keretjátéka sem más, mint egy vidám, csibész hétvégi „laktanyai lét", melyhez a hivatalos szlogen is stílszerű: Sorozd be magad 2 napra Te is „katonának"!

A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy amennyiben már regisztráltak az idei Military Fesztiválra, úgy érkezéskor mindenképpen keressék majd a regisztrációs sátrat, (a térképen 12. sz. ) ahol átvehetik a regisztrációjuknak megfelelő anyagokat. (nyakba való PASS, karszalag, stb.) Hozzátették, amennyiben valaki még NEM regisztrált, úgy azt is megteheti 2023. szeptember 08-ig a régi www.hmfest.hu weboldal lap tetején lévő “regisztrálj itt” fülre kattintva.

 

 

Az esemény egyedülálló alkalmat nyújt a Magyar Honvédség történelmének, hagyományainak és jelenének megismerésére is

Az idei military fesztivál számos újítással készül a két napos rendezvény keretében:

A kilátogatók nem csak a különböző történelmi korok ide-oda masírozó katonáit fogják majd látni, hanem több előre megkomponált, pirotechnikával teletűzdelt interaktív csatajelenet részesei is lehetnek a nomád hadviseléstől a II. világháborúig.

Hozzátették, az újra gondolt járműmentes övezetben elhelyezett vendéglátás pedig remélhetőleg a páratlan hadi élményeken, és hadijármű csodákon felül, kellemes gasztronómiai kikapcsolódásban is részesíti majd a vendégeket.

Az eseményre közel száz 20. századi felújított katonai jármű érkezik majd az ország különböző részéből: tankok, tüzérségi járművek, páncélozott és kétéltű járművek, autók, terepjárók, kerékpárok és motorkerékpárok, eü. sürgősségi, híradós és haszongépjárművek, amelyek között akadnak majd igazán páratlan kuriózumok is.

A kereskedelmi standok, sátrak telis-tele lesznek majd mindenféle militária kincsekkel, beleértve katonai régiségeket, járműalkatrészeket, könyveket, emléktárgyakat, viseleteket és egyenruhákat a vállaptól az ételes csanakig.

 

 

Élő történelem, modellgépek és valódi repülők: 1000 év hadi története egy helyen

A „csata helyszín" mellett az alakuló tér körüli árnyas fák között kapnak helyet idén az élő történelmet bemutató egyesületi és egyéni csoportok, diorámák és hagyományőrzők, akik 1000 év hadi történetéből nyújtanak ízelítőt. Bemutatják milyen volt az élet távol a laktanyákban, front vonalakon és a csatatereken. Helyet kapnak ezen a területen továbbá a hátországok civil járművei és egyéb békebeli tevékenységek is, még közelebb hozva a közönséghez az akkori történelmet.

Az RC modellezők az ország különböző tájairól érkeznek és ismét felvonultatják felső kategóriás modelljeiket, akik a már tőlük megszokott profizmussal, látványos bemutatókon keresztül fogják megosztani tudásukat és tapasztalataikat, szórakoztatva ezzel a fesztivál apraját nagyját. Kiemelték,

akik pedig a valódi repülőgépeket kedvelik, azoknak is szolgál majd meglepetéssel a rendezvény, ugyanis nem marad majd el 1-1 gépmadár feltűnése sem a Parádé égboltján, valamint 2023-ban újra kialakításra kerül az úgynevezett „air zona" is, ahol minden a katonai repülés körül forog majd.

A külön erre az eseményre felépülő airsoft bázis élethű fegyverekkel, lőtérrel várja majd a kilátogatókat, mindemellett hangsúlyozták, a vendéglátásban is több újdonságra kell számítani:

A padéra egy állandó fedett gasztro sátor és étterem nyílik majd panorámás kilátással, illetve több kisebb bár is bőséges választékban fog hideg frissítőkkel, teával vagy akár kávéval készülni a nap folyamán, felüdülést nyújtva azok számára, akik egy kis szünetet szeretnének tartani a nagy izgalmak közepette.

 

 

Katonaélet a múltból és a jelenből: előadások, bemutatók és katonanóták

A fesztivál nemcsak a katonai járművek és fegyverek szerelmeseinek nyújt majd élményt, hanem azoknak is, akik a katonaélet mindennapjaiba szeretnének betekinteni: a szervezők érdekes előadásokkal és bemutatókkal készülnek, amelyekből megismerhetjük az Örkénytábor kialakulását, a néhai tábor életét, valamint a korabeli tudósításokat.

Akik pedig úgy döntenek, hogy az esti programokon is részt szeretnének venni, azokat nomád sátorváros és esti RETRÓ club zene várja a vendéglátók gasztro-sátrában, a tábortűz mellett pedig a rég elfeledett közös katonanótázásé lesz a főszerep szájharmónika, tangóharmonika kísérettel és a dalszövegek kivetítésével.

A látogatók és a kiállítók online naprakész információkhoz juthatnak majd az élő „livestream" segítségével, amelyet az esemény weboldalán lehet majd figyelemmel kísérni.

 

 

Akár autóval vagy vonattal is könnyen megközelíthető lesz a helyszín

A szervezők ugyanakkor azt is hangsúlyozták, hogy az utazás sem lehetne egyszerűbb az ország közepén megrendezésre kerülő VIII. Hadikultúra Fesztiválra, hiszen az ikonikus Táborfalvi helyszín a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vasúti szárnyvonal közepén helyezkedik el.

A szomszédos városokból 15-20 perces kényelmes autóúttal érhető el a rendezvény helyszíne, ahol tágas ingyenes parkolási lehetőség is biztosított a gépkocsival érkezők számára.

Az eseményről további információk az alábbi weboldalakon tekinthetőek meg:

Rendezvény térképe: http://hmfest.hu/fesztival-terkep
Közösségi portál: https://www.facebook.com/militaryfestival.hu
Részletes program: http://hmfest.hu/reszletes-programok
Hivatalos weboldal: http://militaryfestival.hu, régi weboldal: http://hmfest.hu

Korábbi videó összefoglaló:

 

Országos hírekprogramokrendezvényfesztiválMagyar HonvédségTáborfalvaHMFEST Military Hagyományőrző és Szabadidő EgyesületHMFEST Military Fesztivál