2024.03.19, Kedd
Jól vizsgáztak a biokozmetikumok
illusztráció - pixabay

Jól vizsgáztak a biokozmetikumok

MTI

2021.07.27. 09:23

Közel nyolcvanféle kozmetikumból eddig mindössze egy gyártója nem tudta hitelt érdemlően igazolni, hogy terméke valóban természetes lenne.

Hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt országos fogyasztóvédelmi ellenőrzés szerint a „natúr”, „bio” vagy „vegán” megjelölések többnyire joggal szerepelnek az arckrémek csomagolásán.

Egyre több környezet- és egészségtudatos vásárló részesíti előnyben a natúr- és biokozmetikai termékeket is, amelyekből a kereslethez igazodva folyamatosan szélesedő kínálat érhető el az üzletekben.

A „zöld” termékek iránti fogyasztói igény megnövekedése elvben magával vonhatná a környezetvédelemmel kapcsolatos túlzó, hamis, megtévesztő állítások elszaporodását.

A vállalkozások a május-júniusi ellenőrzés tapasztalatai szerint tisztességesen járnak el, az árucikkeik természetes összetevőire, környezetkímélő előállítására vonatkozó tájékoztatásuk valós.

 

A bio valóban bio

Az ITM által elrendelt vizsgálatban a fogyasztóvédelmi hatóság a gyártótól, tanúsítótól bekérte az adott termék minősítő tanúsítványát vagy egyéb igazoló dokumentumát, áttekintette a tanúsítók honlapján közzétett információkat.

Az ellenőrzésekben érintett 79 bio, natúr vagy vegán jelölésű arckrém közül 27 terméket drogéria- vagy áruházláncok forgalmaznak. 28 arckrém webáruházakban, 24 pedig bioboltokban, gyógynövény-szaküzletekben, kozmetikai cikkeket árusító kis-és nagykereskedésekben kapható. A vizsgált termékek közül 27 hazai gyártású.

A gyártók és forgalmazók 75 termék esetében bemutatták az állításokat igazoló tanúsítványokat, két arckrémnél ez még folyamatban van. Egy esetben a címkén szereplő „bio” megjelölés nem biogazdálkodásból származó, hanem csak növényi eredetű összetevőket takart.

A gyártó azonnal intézkedett a megtévesztő megnevezés pontosításáról. Mostanáig mindössze egyszer fordult elő, hogy a gyártó nem tudta dokumentumokkal alátámasztani az arckrém címkéjén szereplő állítást, amely szerint az 100 százalékban természetes összetevőket tartalmazna.

A termékek tételes listája a Fogyasztóvédelmi Portálon érhető el.

 

Az ellenőrzések folytatódnak

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A vizsgálat kiemelkedő eredménye, hogy tanúsító védjegy jogosulatlan használatával nem találkozott a fogyasztóvédelmi hatóság.

A zöld állítások ellenőrzését termékcsoportoktól függetlenül folytatjuk.

A kollégák szeptember végéig kutakodnak megtévesztő, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok után, elsősorban a környezetbarát, újrahasznosított termékeket árusító és csomagolásmentes boltokban. Az országos ellenőrzéssorozatban főként élelmiszerek, ruházati és háztartási-vegyipari cikkek környezetkímélő, fenntartható jellegére vonatkozó állítások valóságtartalmát vizsgáljuk.”

 

Országos hírekfogyasztóvédelmi ellenőrzésfogyasztóvédelemkozmetikum