2024.03.19, Kedd
Árhullám után szúnyoggyérítés a Duna mentén
illusztráció - pixabay

Árhullám után szúnyoggyérítés a Duna mentén

MTI

2021.07.26. 13:10

A tervek szerint a héten 225 településen és hét budapesti kerület belterületén végzik a védekezést.

Hirdetés

A dunai árhullám levonulása után a folyó mentén folytatódik a szúnyoggyérítési program − tájékoztatott a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A tervek szerint a héten 225 településen és hét budapesti kerület belterületén, összesen 42 ezer hektáron az esti és éjszakai órákban végzik a védekezést

− tartalmazza a közlemény.

Az árhullám levonulása után a töltések és gátak közötti területeken nagy tömegben találhatók meg a csípőszúnyogok tojásai, és a lárvák fejlődése azonnal megindul. A meleg időben akár egy hét alatt kikelhetnek a kifejlett szúnyogok, ezért a Duna felső és középső szakaszán biológiai módszerrel végzik a védekezést: egy baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak az elárasztott területekre.

A jól megközelíthető helyekre autóra szerelt nagynyomású permetezővel juttatják ki a fehérje tartalmú folyadékot, a fás árterületeken, ártéri erdőkben repülőről szórnak granulátumot; a szer a fák lombozatán áthatolva jut a vízbe.

A granulátum hatóanyaga ugyanaz a természetben is előforduló, baktérium által termelt fehérje. Az alkalmazott készítmény minden más élőlényre ártalmatlan − ismertették.

Mivel a kifejlett szúnyogok több helyen kirepültek, ezért az Ipoly és a Dráva mentén, a Szigetközben, Komárom környékén, a Dunakanyarban, Budapest több kerületében, a Csepel-szigeten, Baja és Mohács környékén földi kémiai szúnyoggyérítésre is szükség van − olvasható a közleményben.

Országos hírekszúnyogirtásszúnyoggyérítés