2024.03.28, Csütörtök
Megalapozottabb lesz a szakképzésben résztvevők szakmaválasztása
illusztráció - pixabay

Megalapozottabb lesz a szakképzésben résztvevők szakmaválasztása

MTI

2021.02.03. 10:12

Ágazati alapvizsgát követően választhatnak szakmát a fiatalok.

Hirdetés

Először megismerhetik a különböző ágazatokat és szakköröket a szakképzésben résztvevő diákok, csak ezt követően, az ágazati alapvizsga után választhatnak szakmát, így megalapozottabb lehet a döntésük - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerda reggel az M1 műsorában.

Pölöskei Gáborné hozzátette, a technikumban két évig, a szakképző iskolában pedig egy évig ismerkednek az ágazatokkal a diákok.

 

Munkabért kapnak a diákok már a tanulmányok idején is

A technikusi képzésről elmondta, hogy az öt évig tartó oktatás egyfajta "időgazdálkodást" jelent a gyerekeknek, hiszen egyszerre tudják az érettségit és a szakmát is megszerezni. Érdekességnek nevezte, hogy a diákok nem tanulószerződést kötnek az ágazati alapvizsga után a cégekkel, hanem munkaszerződést, így már a tanulmányaik alatt munkabért kaphatnak.

Az érettségi ebben az esetben öt helyett csak négy tantárgyat ölel fel, hiszen az ötödik maga a technikusi vizsga - hívta fel a figyelmet Pölöskei Gáborné.

 

Szoros a kapcsolat az egyetemek és technikusi képzést nyújtó intézmények között

"Nem hátrány az sem, hogy a technikusi képzést a felsőoktatás előszobájának tekintjük az adott ágazatnál" - emelte ki, hozzátéve, hogy ha egy diák mérnök akar lenni, akkor a technikusi képzés jó alapot jelenthet ehhez. Újdonságnak nevezte, hogy a tárca jelenleg az okleveles technikusi képzés bevezetésén dolgozik; már 23 olyan iskola van, amelyek az egyetemekkel szoros kapcsolatban vannak, hogy a tananyag-tartalmakat is összehangolják, így akár rövidített egyetemi képzésre is lesz lehetőség.

 

Ösztöndíj progamot is indítanak

Pölöskei Gáborné a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, amikor a diákok végeznek, akkor - az eredményüktől függően - jogosultak lesznek az úgynevezett pályatámogatási ösztöndíjra, ami 150 és 300 ezer forint közötti összeg lehet.

"Tehát azt gondolom, valóban egy karrierépítési lehetőség van, teljesen mindegy, hogy technikumról vagy pedig a mestereket képző szakképző iskoláról van szó" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Országos hírekfelsőoktatásszakképzés